c S

SE pred današnjim vrhom EU poziva k alternativnim in bolj humanim ukrepom za migrante

09.03.2017 10:37 Strasbourg/Bruselj, 09. marca (STA) - Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks je pred današnjih vrhom Evropske unije v Bruslju voditelje držav članic EU pozval, naj se od pridržanja migrantov raje osredotočijo na alternativne in bolj humane ukrepe za migrante, so sporočili iz SE.

Kot je ob tem poudaril Muižnieks, bi z alternativnimi in bolj humanimi ukrepi za migrante vzpostavili ustrezno ravnotežje med legitimno potrebo po nadzoru migracij ter moralno in pravno dolžnostjo, ki je izogibanje kršitvam človekovih pravic migrantom. Države imajo pravico, da vrnejo ljudi, ki ne izpolnjujejo zahtev za mednarodno zaščito, a to morajo storiti v skladu s spoštovanjem človekovih pravic, je še zapisal na svojem Facebook profilu.

Komisar Sveta Evrope za človekove pravice je ob tem opozoril, da bo nedavno priporočilo Evropske komisije za več pripora in daljši pripor najverjetneje privedlo do kršitev človekovih pravic in ne bo pozitivno vplivalo na druge cilje, kot sta pospešitev azilnega postopka ali promocija dostojne vrnitve.

Ukrepi v zvezi z migranti bi morali biti tudi prijazni do otrok in družin. Obstajajo številne dobre prakse, ki migrantom omogočajo, da ostanejo v družbeni sredini, jih pa je treba kombinirati z obravnavo posamičnih primerov, še opozarjajo v Strasbourgu.

Voditelji članic EU bodo danes v Bruslju obravnavali vrsto gospodarskih, migracijskih in varnostnih tem, pri čemer ni pričakovati odmevnih odločitev, ter prvič po dolgem času razpravljali tudi o nestabilnem Zahodnem Balkanu. Prav tako naj bi predvidoma podaljšali mandat predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku, ki uživa podporo v vseh članicah razen v svoji domovini.