c S

Število žrtev napada na bolnišnico v Kabulu naraslo na 49

09.03.2017 08:18 Kabul, 09. marca (STA) - Število smrtnih žrtev sredinega napada na vojaško bolnišnico v Kabulu, za katerega je odgovornost prevzela skrajna Islamska država, je naraslo na 49, je danes sporočil predstavnik afganistanskega ministrstva za zdravje. Po najnovejših podatkih je bilo v napadu ranjenih 76 ljudi, še poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Med žrtvami so bolniki, zdravniki, medicinske sestre in drugo bolnišnično osebje," je pojasnil tiskovni predstavnik ministrstva Kamarudin Sediki. Dodal je, da je deset ranjenih v kritičnem stanju.

Afganistanske oblasti so pred tem v sredo sporočile, da je bilo v napadu ubitih 30 ljudi, več kot 60 pa ranjenih.

Spremenili so se tudi podatki glede števila napadalcev. Medtem ko je afganistansko notranje ministrstvo v sredo govorilo o štirih napadalcih, je IS objavila fotografijo in imena petih napadalcev.

Napadalci, oblečeni v bele zdravniške halje, so v največjo vojaško bolnišnico v afganistanski prestolnici vdrli v sredo dopoldne, spopadi med njimi in afganistanskimi silami pa so se končali po sedmih urah, ko so afganistanske sile ubile vse napadalce. Odgovornost za napad je prevzela IS, ki je kasneje preko svoje tiskovne agencije Amak sporočila, da je bilo ubitih ali ranjenih 400 ljudi.

Bolnišnica Sardar Daud Čan je ena od največjih v Kabulu, ima okoli 400 postelj in se nahaja v bližini diplomatske četrti v afganistanski prestolnici.

Sredin napad na bolnišnico je bil četrti večji napad v Kabulu od začetka leta. Januarja je v napadu talibanov na afganistanski parlament umrlo 37 ljudi, sto jih je bilo ranjenih. Februarja je bilo v napadu IS na sodišče ubitih najmanj 22 ljudi, še najmanj 41 jih je bilo ranjenih, napad talibanov na policijsko postajo in prostore obveščevalne službe 1. marca pa je zahteval 23 smrtnih žrtev in 107 ranjenih.