c S

Svet Evrope opozarja Madžarsko zaradi novega zakona o prosilcih za azil

09.03.2017 07:57 Strasbourg, 08. marca (STA) - Novi madžarski zakon, ki predvideva avtomatično pridržanje prosilcev za azil, najverjetneje ni v skladu z evropsko zakonodajo o varstvu človekovih pravic, je danes opozoril komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks. Dodal je, da je globoko zaskrbljen, ker je madžarski parlament v torek sprejel omenjeni zakon, so sporočili iz SE.

"Avtomatičen odvzem prostosti vsem prosilcem za azil bi bila jasna kršitev madžarskih obveznosti v okviru evropske konvencije za človekove pravice," je še opozoril komisar.

Ob tem je evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos danes napovedal, da bo kmalu obiskal Madžarsko, kjer naj bi se "resno pogovoril" z madžarskimi oblastmi o njihovi azilni politiki. Do obiska naj bi prišlo čez teden ali dva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Madžarski parlament je v torek izglasoval avtomatično pridržanje za vse prosilce za azil v begunskih sprejemnih centrih na južni meji. Ukrep je že sprožil zaskrbljenost organizacij za človekove pravice. Zakonodajo naj bi na Madžarskem pripravili v luči zadnjih terorističnih napadov v Evropi.