c S

Podpisniki peticije varuhinjo pozivajo k ustavni presoji novele zakona o tujcih

09.03.2017 07:56 Ljubljana, 08. marca (STA) - Več kot 1300 podpisnikov peticije poziva varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, naj na ustavno sodišče vloži pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o tujcih. Po njihovem mnenju ima varuhinja na izbiro le dve možnosti: jasno nasprotovanje zakonu ali odstop s položaja.

Peticijo je sprožil inštitut Danes je nov dan, po njo pa se je podpisalo 1315 posameznikov. V njej varuhinjo pozivajo, naj "ustavi norost po imenu novela zakona o tujcih" ter na ustavno sodišče vloži pobudo za oceno njene ustavnosti in zakonitosti.

"To, da pred vami zakona ni ustavil nihče drug, pomeni, da je sedaj vse odvisno od vas. Vašo doslejšnjo pasivnost, omahovanje in neodločnost je v tem primeru mogoče razumeti tudi kot kolaboracijo s totalitarnimi in antihumanističnimi težnjami slabe oblasti," so zapisali v peticiji. Po njihovem mnenju ima kot varuhinja ob zakonu, ki tepta človekove pravice, na izbiro le jasno nasprotovanje ali odstop s položaja. "Kako se boste odločili," podpisniki sprašujejo varuhinjo.

Novelo zakona o tujcih je državni zbor sprejel januarja, predvideva poseben ukrep, ki bi ob zaostrenih migracijskih razmerah omejil vstop tujcev v državo. Sprejemanje novele so ves čas spremljali očitki o neustavnosti in neskladju z mednarodnim pravom. Varuhinja človekovih pravic pa je napovedala, da bo zakon analizirala ter se na osnovi ugotovitev odločila, ali bo uporabila možnost bodisi zahteve bodisi pobude za oceno ustavnosti oziroma zakonitosti predpisa. A Nussdorferjeva te odločitve še ni sprejela.