c S

Erjavec in Darmanović potrdila odlične odnose med Slovenijo in Črno goro

09.03.2017 07:54 Ljubljana, 08. marca (STA) - Zunanji minister Karl Erjavec in njegov črnogorski kolega Srđan Darmanović sta danes v Ljubljani potrdila odlične prijateljske odnose med državama. Izpostavila sta sodelovanje v luči skorajšnjega vstopa Črne gore v zvezo Nato in širitve EU ter sodelovanje na gospodarskem področju. Izrazila sta tudi zaskrbljenost zaradi napetosti na Balkanu.

Erjavec je dejal, da Slovenija podpira vse države Zahodnega Balkan k čim hitrejšem približevanju evroatlantskim organizacijam, Črna gora pa se je doslej na tej poti izkazala. To je opazila tudi visoka zunanja predstavnica EU Federica Mogherini, je dodal.

V procesu približevanja Črne gore EU Slovenija podpira zaprtje 30. poglavje o zunanjih odnosih. "Ni samo pomembno odpiranje poglavij, ampak tudi zapiranje," je dejal Erjavec.

Darmanović se je zahvalil Sloveniji za podporo v procesih pridruževanja mednarodnim organizacijam. Kot je dodal, Črna gora pridružitve EU in Natu ne smatra le kot članstva v privilegiranem klubu, ampak kot utrditev v demokratični skupnosti in dokončno usmeritev na Zahod.

"Vsi, ki so na referendumu glasovali za samostojno Črno goro, so vedeli, da bomo enkrat člani EU," je dejal.

Ministra sta pohvalila tudi gospodarsko sodelovanje in blagovno menjavo med državama, ki je leta 2015 znašala 85 milijonov evrov, v letu 2016 pa v prvih desetih mesecih 75 milijonov evrov. Erjavec je izrazil pričakovanje, da bo leta 2016 blagovna menjava v celoti dosegla 100 milijonov evrov.

V prihodnje nameravata državi poglobiti sodelovanje na gospodarskem območju. Darmanović je dejal, da vidijo velik potencial predvsem v zimskem turizmu, Erjavec pa je dodal, da bo Slovenija še naprej nadaljevala z razvojno pomočjo na severu Črne gore, predvsem na področju čiščenja voda.

Ministra vidita skupno točko obeh držav tudi v stališčih glede Zahodnega Balkana, saj ju skrbijo nedavne napetosti in zaostrovanje odnosov med državami.

"Slovenija in Črna gora predstavljata stabilnost širše regije," je komentiral Erjavec. Darmanović je dodal, da sta mir in stabilnost na Zahodnem Balkanu pomembna za prihodnost Balkana in Evrope. Med pomembnejšimi rešitvami za stabilnost regije je Erjavec navedel evropsko integracijo držav Zahodnega Balkana.

Črnogorski zunanji minister je danes še razkril, da bodo v znak dobrih odnosov med državama v Črni gori postavili spomenik pesnika Franceta Prešerna, "ki predstavlja vse, kar nas povezuje". V Ljubljani že stoji spomenik črnogorskemu pesniku Petru Petroviću Njegošu.

Državi bosta organizirali tudi zasedanje mešane komisije za gospodarsko sodelovanje med obema državama, ki bo 10. in 11. aprila, ter skupno sejo črnogorske in slovenske vlade.

Vodjo črnogorske diplomacije je kasneje sprejel premier Miro Cerar, s katerim sta prav tako potrdila odlične odnose. Glede vstopanja Črne gore v Nato in EU je Darmanović poudaril, da je to črnogorski nacionalni interes in se zahvalil za podporo Slovenije na tej poti. Cerar je izrazil zadovoljstvo, da je Črna gora že skoraj na cilju glede članstva v Natu, in pričakovanje, da bo nadaljevala z dosedanjo dinamiko pri pristopnih pogajanjih za članstvo v EU, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Prijateljsko zavezanost Slovenije glede nadaljnje podpore v procesu približevanja evro-atlantskim povezavam je Darmanoviću izrazil tudi podpredsednik DZ Matjaž Nemec. Slovenija bo po njegovih besedah tudi pri iskanju odgovorov na prihodnost unije stremela k rešitvam, ki bodo vključevale širitev in ki bodo pripomogle k miru na območju Zahodnega Balkana. Predsednik Skupine prijateljstva DZ s Črno goro Uroš Prikl je medtem menil, da lahko k še boljšemu medsebojnemu razumevanju in sodelovanju prispevajo tudi manj formalni stiki med parlamentarci obeh držav.

Darmanović je izpostavil velik pomen slovenskih investicij in gospodarskega sodelovanja, priložnosti za napredek pa vidi v razvoju zimskega turizma, kmetijstva, krepitvi razvojne pomoči, pa na področju kulture. V DZ sta ga sprejela še predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Jožef Horvat in predsednik odbora DZ za zadeve Evropske unije Kamal Izidor Shaker.

Darmanovića, ki se v Sloveniji mudi na povabilo Erjavca, je imel danes na programu tudi sprejem pri predsedniku republike Borutu Pahorju in obrambni ministrici Andreji Katič.

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, sta Pahor in Darmanović govorila predvsem o dvostranskih odnosih med državama s poudarkom na gospodarskem sodelovanju. Posebno pozornost sta namenila tudi aktualnim vprašanjem in izzivom regije Zahodnega Balkana.

Strinjala sta se, da so odnosi med Slovenijo in Črno goro odlični na številnih področjih in brez odprtih vprašanj. Potrdila sta obojestranski interes za krepitev nadaljnjih odličnih političnih in gospodarskih odnosov med dvema prijateljskima državama. Predsednik republike je črnogorskemu ministru ponovil slovensko podporo Črni gori v pogajalskem procesu članstva v EU ter skorajšnjem članstvu v Natu.