c S

Parlamentarni delovni telesi o predlogu imenovanja Škete za generalnega državnega tožilca

09.03.2017 12:21 Ljubljana, 09. marca (STA) - Parlamentarna mandatno-volilna komisija in odbor za pravosodje bosta danes na skupni seji obravnavala predlog Državnotožilskega sveta za imenovanje vodje mariborskega okrožnega tožilstva Draga Škete za generalnega državnega tožilca.

Državnotožilski svet je v sporočilu za javnost ob predlogu Škete za imenovanje zapisal, da je pri njihovi odločitvi o kandidatih med drugim pretehtala vsebina strateškega programa dela državnega tožilstva, ki ga ocenjujejo kot realnega in v interesu krepitve pravne države in institucije državnega tožilstva.

Prepričale so jih tudi "utemeljena in pričakovana vizija ter dosedanje izkušnje kandidata z veliko osebno in strokovno integriteto, ki izpolnjuje vse pogoje za vodenje državnega tožilstva". "Predlagani kandidat s svojo vizijo presega samo delo državnega tožilstva kot takega in ga aktivno umešča v širša družbena prizadevanja za boj proti kriminaliteti," so zapisali v Državnotožilskem svetu.

Šketo je podprla tudi vlada. Imenovanje novega generalnega državnega tožilca je sicer potrebno, ker aktualnemu, Zvonku Fišerju, v začetku maja poteče mandat.

Na razpis za generalnega državnega tožilca, ki je bil objavljen 14. oktobra lani, sta se prijavila vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Šketa in vodja Okrožnega državnega tožilstva v Krškem Robert Renier.