c S

Vrh EU o podaljšanju Tuskovega mandata in Zahodnem Balkanu

09.03.2017 08:22 Bruselj, 09. marca (STA) - Voditelji članic EU bodo danes v Bruslju predvidoma podaljšali mandat predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku, ki uživa podporo v vseh članicah razen v svoji domovini. Prvič po dolgem času bodo razpravljali o Zahodnem Balkanu, kjer se nevarno krepi nestabilnost. Pričakuje se potrditev nedvomne evropske perspektive te regije.

Voditelji članic EU, med njimi slovenski premier Miro Cerar, naj bi po prvotnih načrtih danes brez velikega pompa podaljšali mandat predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku.

Vendar je Varšava poskrbela za zaplete z imenovanjem alternativnega poljskega kandidata zaradi trenj med Tuskom in najvplivnejšim poljskim politikom Jaroslawom Kaczynskim. To je evropski poslanec Jacek Saryusz-Wolski, ki pa nima podpore v nobeni drugi članici.

Najverjetnejši scenarij je tako podaljšanje mandata Tusku še za dve leti in pol, do 30. novembra 2019. Odločitev se namreč sprejema s kvalificirano večino, tako da je Poljska ne more preprečiti.

Voditelji bodo obravnavali vrsto gospodarskih, migracijskih in varnostnih tem, pri čemer ni pričakovati odmevnih odločitev, ter prvič po dolgem času razpravljali tudi o nestabilnem Zahodnem Balkanu.

Potrdili naj bi nedvomno podporo evropski perspektivi Zahodnega Balkana ter izpostavili pomen nadaljnjih reform, dobrih sosedskih odnosov in pobud za vključujoče regionalno sodelovanje.

"EU se je začela prebujati. Bolje pozno kot nikoli," pravijo evropski diplomatski viri ter izpostavljajo potrebo po dejavnejši in bolj zavzeti vlogi EU v regiji. "Če ne bo Evropa evropeizirala Balkana, bo Balkan balkaniziral Evropo," opozarjajo.

Po današnjem zasedanju v polni sestavi bo v petek še neformalno srečanje 27 voditeljev brez britanske premierke Therese May, ki bodo razpravljali o tem, kako zagotoviti, da bo enotnost ključno sporočilo ob praznovanju 60. rojstnega dne unije 25. marca v Rimu.