c S

Referenduma o omejevanju priseljevanja in kvotnem sistemu ne bo

08.03.2017 17:08 Ljubljana, 08. marca (STA) - Posvetovalnega referenduma o omejevanju priseljevanja ter zavrnitvi kvotnega sistema za razporejanje migrantov po članicah EU ne bo. Parlamentarni odbor za notranjo politiko namreč na današnji seji ni podprl predloga nepovezanega poslanca Andreja Čuša za razpis takšnega referenduma.

Referendumsko vprašanje bi se po Čuševem predlogu glasilo: "Ali se strinjate, da državni zbor sprejme zakonodajo, ki omejuje priseljevanje v Republiko Slovenijo in zavrača kvotni sistem dodeljevanja ilegalnih migrantov po članicah Evropske unije?"

Kot je danes pojasnil nepovezani poslanec, bi s predlogom eksplicitno zavrnili kvotni sistem, ki je po njegovih besedah odraz tega, da so "politične elite pokleknile pred bruseljsko birokracijo". V ozadju pa je po njegovem mnenju želja po uničevanju nacionalnih držav in naše kulture. Vladi je očital, da s postavitvami migrantskih centrov po državi ignorira voljo ljudstva, zaradi česar je "zrela za kazensko ovadbo zaradi zlorabe oblasti".

"Slovenci smo solidaren narod, a danes ne more pomagati niti samemu sebi," je poudaril Čuš. Pred Slovenijo je po njegovih besedah velika varnostna grožnja in skrb, da bi postala žep za ilegalne migrante. "Edina prava politika je nič migrantov," je poudaril poslanec in dodal, da "Slovenija ne sme postati laboratorij bruseljskih 'multikulti' uradnikov".

Vlada predloga za razpis referenduma ne podpira, je povedal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Iz predloga namreč ni jasno razviden predmet odločanja na referendumu, saj ni jasno, ali se nanaša na nastanitve migrantov in omejevanje priseljevanja nasploh ali pa na kvotni sistem.

Glede slednjega pa je povedal, da gre za zavezo in obveznost članic EU. Zavračanje sistema bi pomenilo kršitev zavez, ki jih je Slovenija dala ob vstopu v EU. Slovenija je tudi zavezana k vzpostavitvi skupne azilne politike, ki se spreminja in prilagaja novim razmeram in delitvi bremen po načelu solidarnosti, je še dejal Šefic. Dodal je še, da vlada uspešno uporablja vzvode upravljanja migracijskih tokov.

Da je predlagano referendumsko vprašanje nejasno, je menila tudi zakonodajno-pravna služba. Poleg tega pa bi referendum povzročil kršitev temeljev slovenske ustavne ureditve ter mednarodnih aktov, so bili prepričani v zakonodajno-pravni službi.

Temu je oporekal Vinko Gorenak (SDS), ki je opozoril, da so bili ti predpisi sprejeti v času, ko "na vratih EU ni bilo milijone ljudi". Spomnil je tudi, da so nekatere članice, kot sta Slovaška in Češka, že rekli ne sprejemu migrantov, pa se ni zgodilo nič. Gorenak je še ugotovil, da trenutno za tak referendum ni politične volje, bo pa njega nekoč zagotovo prišlo.

Poslanec SMC Marko Ferluga pa je opozoril, da se je Slovenija zavezala k skupni azilni politiki, pri iskanju skupne rešitve pa je ključna solidarnost. "In solidarnost je Slovencem v krvi," je dodal. Čušev predlog je sicer označil kot "trumpovsko retoriko, razmišljanje in delovanje, ki je medijsko zelo všečno".

Člani odbora so nato glasovali o primernosti predloga za razpis referenduma, a takšnega mnenja niso izglasovali. To pomeni, da odbor za notranjo politiko državnemu zboru ne bo predlagal razpisa referenduma.