c S

Ob mednarodnem dnevu žensk protesti in opozorila o neenakosti v družbi

08.03.2017 17:03 Ljubljana, 08. marca (STA) - Nevladne organizacije ob mednarodnem dnevu žensk opozarjajo na diskriminatorne politike in manjšanje pravic žensk. V Mariboru in Ljubljani bosta popoldan potekala tudi protesta, s katerima želijo ob 8. marcu opozoriti na neenakopravnost in neenakost žensk v družbi.

Popoldan Kolektiv Pizda! v Mariboru organizira protestni shod, s katerim želijo ob mednarodnem dnevu žensk opozoriti na neenakopravnost. V Ljubljani pa bodo na Kongresnem trgu v organizaciji Študentske Iskre pod geslom Če naša življenja niso nič vredna, protestiramo! zahtevali spremembe, ki bi izboljšale položaj žensk v družbi. Ob tem so zapisali, da se neenakost med spoloma iz leta v leto ponovno povečuje, in dodali, da se po Evropi "na oblast počasi vzpenjajo desne, konzervativne stranke, ki so velika grožnja pravicam žensk, poniževalen in zaničevalen odnos do ranljivih skupin pa postaja legitimna politična linija".

V Študentski Iskri so še opozorili, da varčevanje in posledično krčenje socialne države najbolj prizadene ravno ženske in poglablja neenakost med spoloma. Dodali so, da "kolaps družbenih skrbstvenih sistemov, kot so zdravstveno varstvo, varstvo otrok in njihova prehrana ter varstvo za starejše, ženske priklepa nazaj k neplačanemu delu". Protestu se pridružujejo tudi v Inštitutu 8. marec.

"Danes ima ženska pravico do dela, a je zanj slabše plačana kot moški, ima pravico do splava, a jo ob porodnišnici čaka organizirano sovraštvo, lahko odpre bančni račun, a prej mora dokapitalizirati špekulativne institucije finančnega kapitalizma, lahko se izobražuje na univerzi, a jo čaka prekarna prihodnost, lahko govori v javnosti, a večinoma postavlja vprašanja in proizvaja smehljaje. Na starost živi dlje, a umira v revščini," so kritični v Inštitutu 8. marec.

Zato med drugim zahtevajo nedotakljivost pravice do splava, enako plačilo za enako delo, plačilo neplačanega dela in dostojne pokojnine za ženske, ki živijo pod pragom tveganja revščine, vzpostavitev sistema socialne varnosti delavk v prekarnih zaposlitvah, ureditev pravnega priznanja spola in ustavno prepoved diskriminacije transspolnih oseb, enake možnosti samskih žensk in samohranilk ter pravico do umetne oploditev posameznic in vzpostavitev financiranja, celovitih praks in politik za preprečevanje nasilja nad ženskami in otroki.

V Ekvilib Inštitutu pa so se pridružili globalni pobudi Davčna pravičnost za pravice ženske, ker so, kot so zapisali v sporočilu za javnost, pravice žensk in deklet po svetu ogrožene zaradi diskriminatornih svetovnih, regionalnih in nacionalnih davčnih politik.

"Trenutni zakoni in prakse omogočajo multinacionalkam in najpremožnejšim, da se v mnogih primerih izogibajo plačilu pravičnega deleža davkov. S tem proračuni vlad izgubljajo pomemben vir prihodkov za financiranje javnih storitev, kot so zdravstvo, šolstvo in pitna voda, ki so kritične za uresničevanje pravic žensk in za spodbujanje enakosti spolov po svetu," so še zapisali ob mednarodnem dnevu žensk.

Slovenija je po navedbah Ekvilib Inštituta tako kot veliko drugih držav uvedla in v zadnjih letih zvišala davčno stopnjo za potrošniške dobrine, s čimer želi nadomestiti izgubljene prihodke zaradi znižanih stopenj davka na dobiček podjetij. Opozorili so, da to ustvarja nepravično dodatno breme za ženske, ki porabijo večji delež svojih prihodkov za nakup osnovnih dobrin.

Ob 8. marcu pa v Sloveniji, Lizboni, Oviedu, Parizu in Torinu prirejajo dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk, gradbenic in oblikovalk. V Hiši eksperimentov so danes pripravili dan spolov, mednarodni dan žensk pa so obeležili tudi v ženskem odboru slovenskega PEN. Dopoldan so spregovorili o vlogi slovenskih književnic v izobraževalnem sistemu.