c S

Islandija namerava od podjetij zahtevati dokaz o enakosti plač

08.03.2017 16:59 Reykjavik, 08. marca (STA) - Islandija naj bi kot prva država na svetu od podjetij zahtevala dokazila, da nudijo enake plače ne glede na spol, etnično pripadnost, spolno usmerjenost ali narodnost. Tovrsten ukrep je islandska vlada naznanila danes, z njim pa naj bi potrdila svojo vztrajnost v boju proti neenakosti.

Vlada bo še ta mesec v parlament vložila predlog zakona, ki bo od vseh podjetij z več kot 25 zaposlenim terjal zagotovitev potrdila, da je delo enake vrednosti tudi enako plačano. Čeprav so nekatere države tovrstno obvezo že uvedle, naj bi bila Islandija prva, kjer bi to veljalo tako za delodajalce v javnem kot zasebnem sektorju, poroča več medijev, med drugim CBS News.

Islandija želi do leta 2022 izkoreniniti razkorak med plačami moških in žensk. Islandski minister za enakost in socialne zadeve Thorsteinn Viglundsson je na današnji mednarodni dan žensk menil, da je "čas pravi, da glede tega naredimo nekaj radikalnega".

Lanskega oktobra je več tisoč Islandk v znak protesta proti neenakosti plač zapustilo delovna mesta točno ob 14.38. Glede na izračune skupin za pravice žensk namreč ženske po tej uri vsak dan delajo brezplačno.