c S

Thaci v kosovskem parlamentu o kosovski vojski; Beograd in Nato proti

08.03.2017 16:59 Priština/Beograd/Bruselj, 08. marca (STA) - Kosovski predsednik Hashim Thaci je v torek v kosovskem parlamentu predstavil predlog zakona o ustanovitvi kosovske vojske brez potrebnih sprememb ustave. Kot je ocenil Thaci, bi kosovska vojska okrepila suverenost države. Njegova napoved je že sprožila negativne odzive v Beogradu in zvezi Nato.

Thacijev predlog zakona ne vsebuje ustrezne spremembe ustave, za sprejem katere je v kosovskem parlamentu potrebna dvotretjinska podpora. Te ni mogoče doseči brez podpore kosovskih Srbov v parlamentu, ki so v preteklosti jasno dali vedeti, da ne bodo podprli preobrazbe kosovskih varnostnih sil v vojsko. Kosovski predsednik je želel z osnutkom zakona zaobiti ustrezno ustavno spremembo, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

V Srbiji, ki ne priznava samostojnosti Kosova, so se danes kritično odzvali na Thacijev predlog. Srbski premier Aleksandar Vučić je ob tem izjavil, da pričakuje pomoč Evropske unije, ZDA in Rusije glede napovedi o ustanovitvi kosovske vojske. Dodal je, da se je v torek pogovarjal s kosovskim predsednikom in opozoril, da bi ustanovitev kosovske vojske v regijo prinesla nestabilnost, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Proti preobrazbi kosovskih varnostnih sil, ki štejejo okoli 2500 pripadnikov, v kosovsko vojsko brez ustrezne ustavne spremembe, se je danes zavzel tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Thaciju in kosovskemu premierju Isi Mustafi je tako dejal, da tovrstni enostranski ukrepi niso v pomoč in pozval kosovske oblasti, naj ohranijo tesne stike z Beogradom, je zapisano v Stoltenbergovem sporočilu za javnost.