c S

V napadu na vojaško bolnišnico v Kabulu 30 mrtvih in več kot 60 ranjenih

08.03.2017 14:12 Kabul, 08. marca (STA) - Napadalci so danes v afganistanski prestolnici Kabul vdrli v največjo vojaško bolnišnico. Spopadi v bolnišnici so se končali po sedmih urah, ko so afganistanske sile ubile vse štiri napadalce. Po najnovejših podatkih oblasti je bilo ubitih 30 ljudi, več kot 60 jih je bilo ranjenih. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država (IS).

V bolnišnico so vdrli štirje moški, oblečeni v bele halje. Po prvi eksploziji je v bolnišnici zavladal kaos, napadalci pa so začeli streljati naokoli. Medtem ko so v bolnišnico skušale vdreti afganistanske posebne enote, je bilo slišati še dve eksploziji.

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva, se je napad začel okoli 9. ure po lokalnem času (4.30 po srednjeevropskem času). Vsi štirje napadalci so nosili bele halje, eden od njih se je razstrelil pri vhodu, ostali trije pa so vdrli v prostore in se zabarikadirali v drugem in tretjem nadstropju.

Potem ko so bili številni bolniki in zaposleni več ur ujeti v bolnišnici in so klicali na pomoč tudi z objavami na družbenih omrežjih, so iz bolnišnice evakuirali bolnike in osebje. "Napadalci so v bolnišnici. Molite za nas," je pred evakuacijo na družbenem omrežju Facebook zapisal eden od članov bolnišničnega osebja.

Spopadi v bolnišnici so se končali po sedmih urah, ko so afganistanske sile ubile vse štiri napadalce.

Po najnovejših podatkih afganistanskega ministrstva za obrambo je bilo v spopadih poleg napadalcev ubitih še 30 ljudi, več kot 60 jih je bilo ranjenih. "Vse žrtve so bolniki, obiskovalci in bolnišnično osebje," je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil tiskovni predstavnik ministrstva Davlat Vaziri. Pred tem so oblasti govorile o štirih mrtvih poleg napadalcev.

Afganistansko obrambno ministrstvo je sprva sporočilo, da so za napad odgovorni talibani, ki pa so odgovornost zanikali. Kasneje pa je tiskovna agencija IS Amak v enem stavku sporočila, da so bolnišnico napadli džihadisti skrajne sunitske skupine. Zatem je Amak poročal še, da so džihadisti v bolnišnici ubili najmanj sto ljudi.

Bolnišnica Sardar Daud Čan je ena od največjih v Kabulu, ima okoli 400 postelj in se nahaja v bližini diplomatske četrti v afganistanski prestolnici.

Današnji napad na bolnišnico je že četrti večji napad v Kabulu od začetka leta. Januarja je v napadu talibanov na afganistanski parlament umrlo 37 ljudi, sto jih je bilo ranjenih. Februarja je bilo v napadu IS na sodišče ubitih najmanj 22 ljudi, še najmanj 41 jih je bilo ranjenih, napad talibanov na policijsko postajo in prostore obveščevalne službe 1. marca pa je zahteval 23 smrtnih žrtev in 107 ranjenih.