c S

Avstralske oblasti sprožile sodne postopke proti Audiju

08.03.2017 13:14 Sydney, 08. marca (STA) - Avstralska komisija za konkurenco in potrošnike je na državnem zveznem sodišču danes uradno sprožila sodne postopke proti nemškemu avtomobilskemu proizvajalcu Audi. Obtožuje ga, da je kupce zavajal glede količine izpustov iz svojih dizelskih motorjev, kar je del odmevne Volkswagnove afere "dieselgate".

Tožba je usmerjena proti nemški družbi, njeni avstralski podružnici in tudi Volkswagnu, ki si lasti Audi. Kot je komisija zapisala v izjavi, naj bi bil Audi med letoma 2011 in 2015 "vpleten v prirejanje in zavajanje, saj ni razkril obstoja in delovanja goljufive programske opreme v vozilih znamke Audi", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dodala je, da je Audijeve motorje in sporno programsko opremo izdelal Volkswagen, zato tožijo tudi družbo kot celoto. Po besedah predsednika komisije Roda Simsa takšna programska oprema predstavlja kršitev avstralskega zakona o varstvu potrošnikov, prizadetih pa je bilo skupno 12.000 v Avstraliji prodanih audijev.

V družbi Audi Australia so v odzivu zapisali, da v tožbi ne vidijo praktičnih pozitivnih učinkov za potrošnike, saj so že izvedli ukrepe za odstranitev sporne programske opreme. Kupcem so namreč ponudili možnost, da vozilo prostovoljno pripeljejo na servis, kjer jim sporni dodatek brezplačno odstranijo v 45 minutah. Možnost je po navedbah družbe doslej izkoristilo slabih 10.000 kupcev.

Afera "dieselgate" je izbruhnila septembra 2015, ko so v Volkswagnu priznali, da so v 11 milijonov vozil po vsem svetu vgradili programsko opremo, ki je na testih prikazovala nižje vrednosti izpušnih plinov. Prevaro so razkrile oblasti v ZDA, Volkswagen pa je tam že pristal na plačilo več kot 23 milijard dolarjev kazni in odškodnin.