c S

Južna Afrika po odločitvi sodišča preklicala izstop iz ICC

08.03.2017 11:12 Johannesburg, 08. marca (STA) - Južna Afrika je tudi uradno preklicala začetek postopka za izstop iz Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), izhaja iz dokumenta, v torek predloženega ZN. Odločitev je vlada sprejela po februarski razsodbi sodišča v Južni Afriki, da je namera za izstop države iz ICC "neveljavna in neustavna".

Kot navaja dokument, je Južna Afrika obvestila generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, da je zaradi odločitve sodišča "instrument umika neustaven in neveljaven" ter ga s takojšnjim učinkom preklicujejo, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Južnoafriška vlada je oktobra naznanila, da se država umika iz ICC, saj naj bi članstvo oviralo prizadevanja vlade pri pomoči reševanju konfliktov v Afriki. Izpostavili so dilemo, s katero so bili soočeni leta 2015, ko se je sudanski predsednik Omar al Bašir - ICC je zanj izdal mednarodni nalog za aretacijo - udeležil vrha Afriške unije v Johannesburgu. Južna Afrika ga ni aretirala, češ da ima diplomatsko imuniteto.

Opozicijska stranka Demokratsko zavezništvo se je na odločitev vlade o izstopu pritožila in pristojno sodišče je februarja odločilo, da vlada ne more sprožiti postopka za izstop brez odobritve parlamenta. Kot piše dpa, je bilo sicer pričakovati, da bo vlada postopek ponovno sprožila po glasovanju v parlamentu, v katerem ima vladajoči Afriški narodni kongres večino.

Kmalu za Južno Afriko je tudi Gambija napovedala izstop iz ICC, a je nova vlada februarja Združene narode zaprosila, da ustavijo postopek umika. Namero po izstopu je izrazil tudi Burundi, Kenija pa naj bi o tem koraku še razmišljala.