c S

WikiLeaks z objavo dokumentov o Cii zadal novo zaušnico ZDA

08.03.2017 09:26 Washington, 08. marca (STA) - Predsednik odbora za obveščevalne zadeve predstavniškega doma ameriškega kongresa republikanec iz Kalifornije Devin Nunes je v torek kot edini od pristojnih izrazil globoko zaskrbljenost zaradi objave vohunskih skrivnosti obveščevalne agencije Cia na spletni strani WikiLeaks.

Cia uradno zadeve ne komentira, molčijo tudi druge pristojne agencije v vladi, Nunes pa je dejal, da bo od obveščevalcev zahteval pojasnila in morda bo potrebna tudi posebna kongresna preiskava.

Spletna stran WikiLeaks je objavila več kot 8000 dokumentov, ukradenih s strežnika Cie, ki kažej,o kako ameriški vohuni vdirajo v računalnike, pametne telefone in televizije in jih uporabljajo za nadzor. WikiLeaks pa pravi, da so informacije dobili iz visoko zavarovane mreže znotraj centra za računalniške obveščevalne dejavnosti na sedežu Cie v Langleyju v Virginiji.

Med drugim naj bi Cia s pomočjo britanskih obveščevalnih služb razvila sistem, ki ugrabi pametne televizorje Samsung in njihove mikrofone spremeni v prisluškovalne naprave. Cia naj bi podobno sodelovala z obveščevalnimi službami drugih držav, doma pa z Agencijo za nacionalno varnost (NSA).

Hekerji Cie so med drugim odkrili pomanjkljivosti v zaščiti proizvodov podjetij, kot so Apple, Samsung, Google in druga, vendar tega podjetjem niso povedali, da so lahko v miru vohunili naprej.

Razvili so sistem za vdiranje v računalnike na način, ki ga ne zazna noben antivirusni program. Vdirali naj bi tudi v elektronske sisteme avtomobilov in podobno tako, da nič kar je elektronskega ni varno pred ameriškimi vohuni.

WikiLeaks je v času lanske predvolilne kampanje objavljal ukradene informacije z računalnikov demokratske stranke in ameriški obveščevalci so prepričani, da so informacije kradli Rusi po nalogu Kremlja, WikiLeaks pa je sodeloval z objavami.

Novi predsednik ZDA Donald Trump odločno zavrača obtožbe o tem, da so mu do zmage pomagali Rusi in je napadel ameriške obveščevalce zaradi mnenja, ki namiguje na to. Označil jih je celo za naciste, nato pa krivdo za spor zvrnil na medije.