c S

Vladi 30 dni za pridobitev informacij o postopku prestrukturiranja Cimosa

08.03.2017 09:18 Ljubljana, 07. marca (STA) - Člani komisije DZ za javne finance so na današnjem nadaljevanju seje v zvezi s Cimosom naložili vladi, naj v 30 dneh pridobi informacije, kakšen je postopek in način prestrukturiranja tega velikega izvoznika. Razpravo bodo nadaljevali po pridobitvi teh podatkov.

Sejo so doslej prekinili že dvakrat, saj so člani želeli prisotnost Družbe za upravljanje državnih naložb (DUTB) in Slovenskega državnega holdinga (SDH).

Prvi mož DUTB Imre Balogh je članom komisije pojasnil, da je v zadnjem času Cimos izboljšal poslovanje, da so se kazalci poslovanja izboljšali ter da so povrnili zaupanje večjih kupcev. Načrt B reševanja Cimosa sledi strukturi in glavnim kriterijem načrta A, ki je bil predviden z italijanskim skladom, le z izjemo, da v zadnjem načrtu DUTB prevzema vlogo investitorja. "Gre za malce drugačen način, vendar bi vložila v družbo nov denar tako za odkup nekaterih terjatev in dodatne dokapitalizacije ter zagotavljanje svežega denarja," je dejal Balogh.

Plan so predstavili kupcem, ki so po Baloghovih besedah pozdravili prizadevanja v prodajnem postopku in podprli tudi načrt B. "To je boljša rešitev kot bi bila pošiljanje družbe v stečaj z vidika reševanja Cimosa kot družbe, tehnološkega centra in kot delodajalca in pomembnega izvoznika v Sloveniji," je še opozoril Balogh.

"V kolikor bo družba sanirana, lahko država ostane v njej, kolikor časa bo to potrebno, da jo bomo prodali, če se bomo to odločili in če bo to ekonomsko upravičeno," pa je dodala Lidia Glavina iz SDH. Prepričana je, da lahko družba deluje dobro tudi v državni lasti in pokazala na francoski PSA.

Cimos je leta 2008 v času avtomobilske krize izgubil 30 odstotkov prometa, to se je poznalo tudi na rezultatih. "Cimos je do 2011 plačeval vse obveznosti, od takrat pa se je likvidnost sesedla. Cimos je bil v Sloveniji edini razvojni dobavitelj, ki je dobavljal neposredno velikim koncernom v Evropi. Ko so videli naše rezultate, se je začelo vprašanje sposobnosti. Od leta 2010 naprej ni bilo nobenega razvojnega projekta več," je povedal Andro Ocvirk, ki je že dalj časa v nadzornem svetu Cimosa.

Poudaril je, da prodajamo portfelj kupcev, ne pa opremo, ki jo ima Cimos. Ta portfelj pa da se že osem let seseda. "Dokler ne bo firma privatizirana, ne bo novih poslov. Državi kupci ne verjamejo," je bil kritičen. "Kar ste se pogovarjali v Frankfurtu, je treba realizirati. Če jih bomo spet nategnili, ni šans, da nam bodo še kdaj zaupali. Če ne bomo prikazali pozitivne bilance, ne bo pogodb. Tega nimamo že pet let. Če tega ne spravimo skupaj, je dejansko stvar za zapret, ker ne bomo mogli narediti nič," je bil oster Ocvirk.

Borut Jamnik, ki je bil predstavnik Modre Zavarovalnice, je pojasnil, da je bila zadnja ponudba za odkup, ki so jo prejeli lastniki, februarja 2008 s strani zasebnega sklada iz Londona. Ne ve, zakaj ni bila sprejeta. "To so zapletene stvari, izgublja se končni cilj - da se podjetje reši v celoti. Prepričan sem, da so vsi delali v dobri veri in da ni bilo zelo slabih odločitev," je dodal.

Sedaj državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Marjan Podgoršek, je tokrat nastopil kot nekdanji predstavnik DSU. Pojasnil je, da je imel DSU v Cimosu šest odstotkov, da dejanskega vpliva niso imeli. "Če bi ga imeli, bi verjetno vodstvo Cimosa brzdali, ker so šli v drzno rast. Leta 2012 so plačevali 20 milijonov evrov samo za obresti. Tudi kupci so to videli, zato so zadržali nova naročila," je dejal.

Državna sekretarka na finančnem ministrstvu Miranda Groff Ferjančič je pojasnila, da je država je že dala skoraj 100 milijonov evrov različnih pomoči v Cimos in da mora DUTB sedaj pripraviti načrt prestrukturiranja, po katerem bo Cimos sposoben dolgoročno preživeti. Da se torej izkaže, da je prestrukturiranje smotrnejše od stečaja.

Ob tem je Balogh dodal, da ostaja rok za reševanje Cimosa enak - konec aprila. "Povrnitev zaupanja bo postopno. Cimos bo znova postal zanesljiv dobavitelj, za nekatere največje proizvajalce avtomobilov v Evropi. Dolg se bo prestrukturiral dolgoročno, zlasti v prvih letih po prestrukturiranju bo imel Cimos ustvariti vzpostaviti dovolj sredstev iz povečanja prodaje, da bo ustvaril zadostne prihodke za financiranje vlaganj v stalna sredstva," je še dejal Balogh.