c S

Nova razsodba sodišča v Strasbourgu proti Sloveniji

08.03.2017 08:37 Strasbourg, 07. marca (STA) - Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je danes razsodilo, da je Slovenija v primeru Cerovšek in Božičnik proti Sloveniji kršila 6. člen evropske konvencije o zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki govori o pravici do poštenega sojenja. Ob tem je naložilo plačilo 15.000 evrov odškodnine in stroškov.

Kot so danes sporočili s sodišča, sta bila tožnika v Sloveniji v ločenih procesih zaradi sečnje in odtujitve lesa v gozdu, ki ni bilo v njuni lasti, obsojena zaradi kraje. Sodnik jima je naložil plačilo odškodnine in ju obsodil na tri leta pogojne kazni. Oba obsojenca sta napovedala, da se bosta pritožila, s čimer je bilo sodniku naloženo, da pisno utemelji svojo razsodbo. A ker se je sodnik, ki ju je obsodil, upokojil, sta pisno utemeljitev spisala druga dva sodnika. Tožnika sta se nato v pritožbi na razsodbo sklicevala, da sta utemeljitev spisala sodnika, ki nista sodelovala v sodnem procesu in ju tudi nista obsodila.

Tožnika v Slovenija v pritožbenem postopku nista uspela. Obrnila sta se tudi na ustavno sodišče s pritožbo, ki je bila zavrnjena. Nato sta se obrnila na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, ki je sedaj Sloveniji naložilo, da vsakemu od tožnikov izplača 7500 evrov odškodnine in stroškov.