c S

Na Hrvaškem se je lani močno okrepilo nasilje nad Srbi

08.03.2017 08:32 Zagreb, 07. marca (STA) - Osrednja organizacija srbske skupnosti na Hrvaškem Srbski narodni svet (SNV) je danes objavila, da so lani zabeležili 331 primerov sovražnega govora, diskriminacije in nasilja proti Srbom na Hrvaškem, kar je za 57 odstotkov več kot v letu 2015. Trdijo, da ne gre za posamezne incidente, temveč pojav, ki se širi v javnem prostoru.

Predsednik SNV in dolgoletni saborski poslanec srbske manjšine Milorad Pupovac je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu izpostavil, da so poleg 331 prijavljenih primerov zaznali tudi več sto drugih primerov diskriminacije Srbov.

"Ne gre za izolirane primere, temveč fenomen, ki se razširja in je z obrobja družbe vstopil v javni prostor," je izjavil Pupovac. Pozval je vlado, naj jasno odgovori na ta fenomen.

Lani je bilo 16 fizičnih napadih na pripadnike srbske manjšine na Hrvaškem samo zaradi njihovega porekla, je dejala avtorica biltena SNV Tamara Opačić. Poudarila je, da se je lani drastično zvišalo število primerov, usmerjenih v diskriminacijo Srbov, vključno s sovražnim govorom, etnično nestrpnostjo in zgodovinskim revizionizmom.

Posebej je izpostavila sovražni govor v medijih, ne samo na desničarskih spletnih portalih, ki brez zakonskih sankcij poveličujejo ustaški režim in zanikajo holokavst, temveč je diskriminatoren govor možno slišati tudi na javni radioteleviziji (HRT).

Omenjajo več kot 40 izjav javnih oseb, ki so se javno sklicevale na poteze ustaškega režima, ko gre za odnos do Srbov, med njimi pa so bili tudi katoliški duhovniki.

Navedli so, da je bilo lani približno 60 groženj, med njimi tudi s smrtjo, ki so jih prejeli bolj izpostavljeni pripadniki srbske skupnosti, SNV in tednik srbske manjšine na Hrvaškem Novosti, v katerem dela več znanih hrvaških novinarjev, ki so bili v uredništvu nekdanjega priljubljenega splitskega tednika Feral Tribune.

Opačić meni, da se bo trend povečevanja nestrpnosti do Srbov, ki živijo na Hrvaškem, nadaljeval, kar se je pokazalo tudi v ponedeljek, ko je neznani storilec na pravoslavni cerkvi v Sinju napisal zloglasni ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Opozorili so, da policija v opisanih primerih nasilja in diskriminacije praviloma ne vlaga ovadb za kazniva dejanja sovraštva. Tudi s svojim biltenom želijo spodbuditi zavest o sovražnem govoru in diskriminaciji manjšin v hrvaški družbi.

Tudi ameriški State Department je prejšnji teden v svojem letnem poročilu o človeških pravicah na Hrvaškem v letu 2016 kot enega izmed ključnih problemov izpostavil vse bolj pogosto nasilje nad narodnimi manjšinami, predvsem Srbi in Romi.