c S

Nemško sodišče odločilo, da Facebooku ni treba iskati in brisati sovražnih objav

08.03.2017 08:27 Nürnberg, 07. marca (STA) - Facebooku na svojem družbenem omrežju ni treba aktivno iskati in brisati sovražnih objav, v katerih se pojavlja sirski begunec Anas M., je danes odločilo deželno sodišče v Würzburgu. Sirec je leta 2015 naredil selfi z nemško kanclerko Angelo Merkel, njegova fotografija je zaokrožila po spletu, pogosto pa so jo izrabili za sovražne namene.

Njegova fotografija je požela val sovražnih komentarjev in napačnih obtoževanj. Izrabili so jo v različnih fotomontažah, Sirca večkrat napačno obtožili terorizma in ga prikazali kot napadalca, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med drugim so ga povezali z napadalcem na berlinski božični sejem in napadom na brezdomca v Münchnu decembra lani. Čeprav so bile objave izmišljene, so preplavile nemško medmrežje.

Sirec je zato vložil zahtevo proti internetnemu gigantu, da mora poiskati in izbrisati originalne objave ter vse podvojitve. Ker se Facebook na prošnjo ni odzval pozitivno, je Sirec vložil tožbo.

Vendar je sodišče danes odločilo v prid podjetja, saj Facebook ni odgovoren za obrekovanje tretjih oseb, to je namreč vsebina uporabnikov, je pojasnil sodnik. Sirec bo zato moral še naprej sam brskati po Facebooku in prijavljati napačne objave.