c S

Trije kandidati za ustavne sodnike naj bi imeli zadostno podporo, za četrtega dodatna usklajevanja

07.03.2017 14:47 Ljubljana, 07. marca (STA) - Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je po posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju povedala, da Pahor že ima tri kandidate za ustavne sodnike, za katere ocenjuje, da uživajo večinsko podporo, za četrtega pa bodo potrebna še usklajevanja. V SDS medtem za ustavna sodnika predlagajo Klemena Jakliča in Anžeta Erbežnika.

Lipicerjeva, ki je danes na posvetovanje k Pahorju prišla kot prva, je predsedniku republike predstavila imena štirih kandidatov, za katere v SMC ocenjujejo, da bi bili najbolj primerni za ustavne sodnike. Pri tem je izrazila željo, da se o vseh štirih kandidatih odloča istočasno, kar je sicer tudi želja SDS.

Na vprašanje, v kolikšni meri se njihov seznam kandidatov ujema s seznamom kandidatov, za katere Pahor ocenjuje, da uživajo zadostno podporo, pa je Kustec Lipicerjeva po posvetu odgovorila, da so "v procesu, ko si precej podajamo roke".

V SMC se po besedah Kustec Lipicerjeve zavedajo, da bo potrebno še dodatno usklajevanje vodij poslanskih skupin. Tako naj bi Pahor predvidoma opravil še en krog usklajevanj, je povedala. Na njem naj bi se uskladili še glede četrtega kandidata.

Kot drugi je bil na posvetu pri Pahorju vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Po posvetu je novinarjem povedal, da v SDS vztrajajo na svojem stališču iz prvega kroga posvetovanj, da se za ustavna sodnika imenuje Jakliča in Erbežnika, niso pa pripravljeni podpreti nobenega kandidata, ki je kdaj sodeloval v postopkih kršenja človekovih pravic.

Na vprašanje, ali ste Jaklič in Erbežnik v Pahorjevem ožjem izboru, je odgovoril, da so vsi postopki še odprti, predvsem pa so "koalicijske stranke tiste, ki se bodo izjasnile in izrekle podporo našima kandidatoma ali ne". Tanko je sicer prepričan, da bi moral biti izbor štirih novih ustavnih sodnikov uravnotežen, "kar pomeni, da imata koalicija in opozicija vsaka po dva kandidata".