c S

Kljub napredku pri doseganju enakosti spolov še precej prostora za izboljšave

07.03.2017 14:15 Ljubljana, 07. marca (STA) - Tako Evropska komisija kot slovenska vlada pred 8. marcem, mednarodnim dnevom žensk, ugotavljata, da je kljub skozi leta doseženemu napredku pri doseganju enakosti spolov še prostor za izboljšave, zato napovedujeta aktivnosti tudi v prihodnje.

Evropska komisija je pred mednarodnim dnem žensk izrazila podporo pravicam žensk v Evropi in drugod po svetu. Devet komisark in komisarjev je v skupni izjavi poudarilo, da EU podpira ženske v Evropi in po svetu vse od začetkov njenega povezovanja. Pred šestdesetimi leti je bila enakost moških in žensk zapisana v Rimsko pogodbo kot ena temeljnih vrednot EU, ki je od takrat dosegla viden napredek.

V letu 2017 je zaposlenih več žensk kot kadar koli prej, več jih diplomira in več jih je dejavnih v politiki ali pa zasedajo vodstvene položaje v podjetjih. Vendar jih je še mnogo ekonomsko odvisnih, stopnja zaposlenosti, ki znaša 65,5 odstotka, pa je v primerjavi z moškimi (77 odstotkov) še vedno nižja. Tako v Evropski komisiji ugotavljajo, da je za enakost spolov treba storiti še veliko, in napovedujejo, da si bo komisija tudi v prihodnje prizadevala za zaščito pravic žensk in njihovo opolnomočenje v boju proti diskriminaciji in nasilju na podlagi spola.

Kot so zapisali v uradu vlade za komuniciranje (Ukom), so si morale ženske pravice, ki se nam danes zdijo samoumevne, v različnih zgodovinskih obdobjih najprej izboriti, kar velja tako za splošno enakopravnost v odnosu do moških kot tudi za njihovo politično participacijo. Položaj žensk v Sloveniji je po njihovi oceni splošno gledano na ravni države zadovoljiv, pri čemer so izpostavili lestvico Svetovnega gospodarskega foruma, ki meri globalni indeks enakosti spolov, in na kateri se Slovenija uvršča na visoko osmo mesto med 144 državami.

Slovenija ima, kot so navedli v Ukomu, eno boljših ureditev sistema starševskega dopusta in nadomestil ter dopusta za nego bolnega otroka. Kljub temu na tem področju ženske in moški še vedno niso v enakem položaju in ne prevzemajo enakovrednega deleža skrbstvenega in gospodinjskega dela, na področju plačanega dela pa so ženske zaradi materinstva pogosto v slabšem položaju kot moški.

Ob tem so napovedali, da bo vlada tudi v letošnjem letu nadaljevala z ukrepi za večjo enakost spolov. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti bo tako izvedlo projekt Aktivni.Vsi, katerega cilj je izboljšati integracijo načela enakosti spolov v lokalni skupnosti, izboljšati praktično znanje institucij na lokalni ravni in izboljšati ozaveščenost o pomenu dejavnega očetovstva in večje vključenosti moških v skrbstveno in gospodinjsko delo.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je v poslanci ob dnevu žensk zapisala, da bi morale biti pravice žensk samoumevne, a žal pogosto ni tako. "Kot ženska in ministrica podpiram prizadevanja za enakopravnost in enakost žensk, z ničelno toleranco do diskriminacije na podlagi spola, kjerkoli in kadarkoli," je zapisala Makovec Brenčičeva in zaželela, naj bodo medsebojno spoštovanje, enake možnosti in enakopravnost vsak dan vodilo na vseh področjih.

Ob 8. marcu so se oglasili tudi v Zvezi ekoloških gibanj Slovenije-ZEG, kjer poudarjajo, da je prizadevanje za politiko enakih možnosti nujni pogoj za uspešno uveljavljanje demokracije. Pri tem navajajo, da je v vodstvih slovenskih okoljskih nevladnih organizacij prek 60 odstotkov žensk, zgledu nevladnih organizacij pa bi lahko sledile tudi politične stranke in prevzele vlogo osrednjih institucij v procesu zviševanja ravni zastopanosti žensk v dnevni politiki.

"Enakovredno prisotnost žensk v politiki je treba spodbujati na ravni splošne ozaveščenosti družbe in v sferi političnih in pravnih institucij. S svojo aktivno vlogo lahko nekaj storijo za skupno dobro in spremenijo obstoječe stanje na bolje. To pomeni spremembo značaja in vsebine politike, možnost prepoznavanja drugačnih prioritet in načinov reševanja problemov," so zapisali v ZEG.

Po zadnjih statističnih podatkih, ki jih povzema Ukom, je bilo leta 2015 61 odstotkov vseh diplomantov žensk, povprečna starost žensk ob prvi zaposlitvi je bila 26,8 leta, ob odselitvi od staršev 27,2 leta in ob prvi poroki 29,7 leta. Sredi leta 2015 je bilo v Sloveniji 195 žensk, starih 100 ali več let.