c S

Načelniki generalštabov Rusije, Turčije in ZDA na srečanju o varnosti v Siriji

07.03.2017 13:53 Istanbul, 07. marca (STA) - Načelniki generalštabov ruske, turške in ameriške vojske so se danes srečali na nenapovedanemu sestanku v Turčiji, kjer so med drugim govorili o nadaljnjih ukrepih v Siriji in Iraku, predvsem o varnostnih zadevah. To je bilo prvo tovrstno srečanje trojice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusko obrambno ministrstvo je v sporočilu za javnost zapisalo, da so se srečali, da bi "skupaj spregovorili o varnostnih zadevah v Siriji in Iraku", poroča ruska tiskovna agencija Tass. Podobno so zapisali tudi v turškem in ameriškem sporočilu za javnost, vendar ni nihče razkril podrobnosti pogovorov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

To je bilo drugo srečanje načelnika generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova in ameriškega kolega Josepha Dunforda, prvič sta se iz oči v oči pogovarjala februarja v Azerbajdžanu. Na današnjem sestanku v Antalyi pa je sodeloval tudi turški načelnik generalštaba Hulusi Akar.

Tovrstni pogovori med vodjo ameriške in ruske vojske se sicer niso zgodili vse od leta 2014, ko se je začela kriza v Ukrajini, ki je zaostrila odnose med Rusijo in ZDA.

Rusija, ZDA in Turčija se v Siriji borijo proti skrajni skupini Islamska država (IS), vendar podpirajo različne sirske strani. Napetosti ostajajo tudi zaradi turškega nasprotovanja kurdskim borcem, ki jih obravnavajo kot teroristično organizacijo, piše AFP.

Turčija je sicer napovedala, da namerava napasti sirsko mesto Manbij, ki je pod nadzorom koalicije kurdskih in arabskih borcev skupine Sirske demokratične sile (SDF), ki jo podpirajo ZDA. SDF je lani mesto osvobodila iz rok IS. Turški premier Binali Yildirim je v ponedeljek v televizijskem intervjuju dejal, da brez podpore ZDA in Rusije ni smiselno začeti akcije v Manbiju.

Pentagon je sporočil, da so na sever Sirije poslali okrepitve, ki bodo skrbele, da vse strani ostanejo osredotočene na boj proti IS in ne začnejo spopadov med seboj.

Turčije je sicer pripravljena na sodelovanje pri osvoboditvi sirskega mesta Raka, ki je še zadnja večja utrdba IS v Siriji. Vendar pa v akciji ne nameravajo sodelovati s Kurdi.