c S

Kandidaturi za nadzornika SDH ne izpolnjujeta pogojev

07.03.2017 13:40 Ljubljana, 07. marca (STA) - Kandidaturi Željka Puljića in Franca Žmavca za nadzornika SDH ne izpolnjujeta procesnih pogojev, ugotavljajo v SMC in vlado pozivajo, naj v najhitrejšem možnem času posreduje novi kandidaturi, ki bosta izpolnjevali pogoje. Kot je danes pojasnila vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer, Puljić in Žmavc sploh nista dala soglasja h kandidaturi.

Po besedah Kustec Lipicerjeve se je v javnosti upravičeno pojavil velik nemir glede kandidature Puljića in Žmavca, ki ju je vlada državnemu zboru predlagala v izvolitev za nova nadzornika Slovenskega državnega holdinga (SDH).

V izjavi novinarjem v DZ je pojasnila, da postopek sploh ni bil izveden, kot bi moral biti. Tako v SMC pričakujejo, da bo vlada preko kadrovske komisije pregledala vso dokumentacijo v zvezi s kandidaturami in ugotovila, kateri prijavljeni kandidati izpolnjujejo procesne in strokovne zahteve.

"Nezaupnico izrekamo predvsem tistim organom, ki so odgovorni za to, da pregledajo temeljne prijavne kandidacijske dokumente," je dejala Kustec Lipicerjeva. Na vprašanje, ali je to nezaupnica ministrici za finance Mateji Vraničar Erman ali kadrovski komisiji, je odgovorila, da verjame, da se bo vlada o tej odgovornosti pogovorila in jo razjasnila. Za DZ je pomembno, da ne more odločati o kandidatih, ki procesno ne izpolnjujemo pogojev, je dodala.

Vraničar Ermanova je sicer pred nekaj dnevi dejala, da zaupa v strokovnost komisije za izbor kandidatov za nadzornike SDH. Na ministrstvu za finance so ne glede na to opozorili, da niti strokovna komisija niti ministrstvo nimata zakonske podlage za preverjanje fizičnih oseb oz. kandidatov pri nadzornih agencijah.

V koalicijski SD so že pojasnili, da kandidata za zdaj ne uživata njihove podpore. Prvak DeSUS Karl Erjavec pa je danes dejal, da še pričakujejo pojasnila. "Bomo videli, ali bosta znala kandidata pojasniti, ali so očitki utemeljeni. Na tej podlagi se bo DeSUS odločila glede podpore," je povedal.