c S

V EU političarke v manjšini; 28 prestolnic EU ima samo sedem županj

07.03.2017 13:20 Dunaj, 07. marca (STA) - Da so v Evropski uniji političarke v manjšini, je dejstvo, ki se v zadnjem letu ni spremenilo. Število žensk v vladah po državah EU se je celo zmanjšalo, in sicer z 28 na 27 odstotkov, je pokazala razstava avstrijskega Inštituta za parlamentarizem in demokracijo. V EU so štiri predsednice, županje pa ima le sedem prestolnic držav EU.

Med 21 predsedniki držav so trenutno v državah EU štiri predsednice, kar je ena več kot lani. Predsednice države imajo Estonija, Hrvaška, Litva in Malta. V sedmih monarhijah ni sprememb; tam sta ženski na čelu države v dveh (na Danskem in v Veliki Britaniji). Nespremenjeno ostaja število premierk v državah EU - ženske vodijo tri vlade, v Nemčiji, na Poljskem in v Veliki Britaniji.

Delež žensk kot ministric v vladah se je, kot rečeno, zmanjšal. Največ žensk v vladi je na Švedskem, 50 odstotkov, sledijo Francija, Bolgarija in Slovenija z 49 oziroma 47 in 44 odstotki, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V Grčiji in na Madžarskem v vladi ni nobene ženske. Le za vzorec je žensk v vladah na Cipru in Malti (osem oziroma šest odstotkov).

V parlamentih posameznih držav je povprečno 29 odstotkov žensk. Tudi tukaj ima primat Švedska, kjer je 45 odstotkov poslank. V Evropskem parlamentu je poslank 37 odstotkov. Največ poslank sedi v parlamentu na Malti, in sicer 67 odstotkov.

Delež županj v državah EU je povprečno 15 odstotkov. Tudi tukaj je na prvem mestu Švedska, kjer je županj 37 odstotkov, na Cipru pa ne premorejo niti ene županje. Le sedem od 28 prestolnic držav EU ima županjo.