c S

V ZDA bi lahko ločevali družine ujetih nezakonitih priseljencev

07.03.2017 07:45 Washington, 07. marca (STA) - Ločevanje otrok in staršev, ki jih zalotijo pri nezakonitem prestopanju meje z Mehiko, bi lahko številne prepričalo, da se ne podajo na pot nezakonitega priseljevanja, je v ponedeljek menil minister za domovinsko varnost ZDA John Kelly. Zagotovil je, da bi vlada za otroke dobro poskrbela.

Iz Latinske Amerike, predvsem iz držav Srednje Amerike, kot so Salvador, Honduras in Gvatemala, beži veliko družin z otroki, ki jih skrbi preživetje zaradi nasilja organiziranih kriminalnih tolp. Trenutno ujete družine na meji za nekaj dni zaprejo skupaj, nato jih spustijo na prostost v ZDA, kjer čakajo na odločitev imigracijskih sodnikov o tem, ali lahko ostanejo ali morajo zapustiti državo.

Kelly je v pogovoru za CNN dejal, da je takšna pot za družine preveč nevarna in bi rad naredil vse, kar lahko, da jih prepriča, naj se v to ne podajajo. ZDA so že pod nekdanjim predsednikom Barackom Obamo skušale prepričati prebivalce Srednje Amerike, naj se z družinami ne odpravljajo proti ZDA, ker da jih ne bodo sprejeli.

Obamova vlada je tudi odprla nove centre za pridržanje, kjer so starši čakali z otroki, dokler ni zvezno sodišče v Kaliforniji odločilo, da zapiranje otrok ni v skladu z ustavo, četudi so s starši, in nezakonite priseljence oziroma cele družine so spet začeli izpuščati na prostost v ZDA. Imigracijska sodišča trenutno obravnavajo okrog 500.000 takšnih primerov.

Kelly meni, da bi lahko po novem pridržali le starše, za otroke pa bi poskrbeli vladni uradi.