c S

V EU močna zaskrbljenost zaradi Zahodnega Balkana

07.03.2017 07:53 Bruselj, 06. marca (STA) - V EU vlada močna zaskrbljenost zaradi razmer na Zahodnem Balkanu, ki mu bo treba nameniti še več pozornosti, je danes v Bruslju poudaril zunanji minister Karl Erjavec. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini pa poleg zaskrbljenosti izpostavlja tudi optimizem in upanje zaradi pozitivne energije mladih v tej regiji.

Visoka zunanjepolitična predstavnica unije, ki je nedavno obiskala države na Zahodnem Balkanu, je zunanjim ministrom unije danes poročala o svojem obisku. Mogherinijeva je izjemno zaskrbljena, je njeno poročilo povzel slovenski minister ter spomnil, da je sam v preteklosti vseskozi opozarjal, da se tamkajšnje razmere poslabšujejo.

Regija je v tem trenutku precej nestabilna, več pozornosti bo treba nameniti Zahodnemu Balkanu, je izpostavil vodja slovenske diplomacije. EU lahko po Erjavčevih besedah z verodostojno politiko stori ogromno, saj je še vedno tista, ki ima največji vpliv v regiji.

Nestabilnost regije je sicer po navedbah slovenskega ministra posledica številnih dejavnikov, na primer slabih gospodarskih razmer in problema skrajnega islama. Nikakor pa ne smemo podcenjevati niti nevarnosti drugega migracijskega vala, je še opozoril Erjavec.

Na izpostavljenost regije številnim dejavnikom, ki povzročajo napetosti, je opozorila tudi Mogherinijeva. To je izjemno nevarno, miru v tej regiji nikoli ne smemo imeti za nekaj samoumevnega, je ocenila. Pri tem je posvarila, da lahko Zahodni Balkan postane šahovnica za igre velikih, globalnih igralcev.

A Mogherinijeva s turneje po Zahodnem Balkanu ne prihaja le zaskrbljena, temveč tudi polna optimizma in upanja zaradi ogromnega zaupanja v EU, zlasti med mladimi. Vnos vse te pozitivne energije in navdušenja mladih na Zahodnem Balkanu bi bil po besedah Mogherinijeve zdrav tudi za unijo.

Ključno sporočilo EU po njenih besedah regiji pa je: vrata ostajajo odprta, želimo, da vstopite, a veste, kaj je treba za to narediti. Na seznamu domače naloge so med drugim številne reforme in tudi izogibanje nevarni retoriki, ki krepi notranja trenja v državah Zahodnega Balkana.

Zunanji ministri unije so danes po dolgem času spet razpravljali o Zahodnem Balkanu. Razprava o zaskrbljujočih razmerah v regiji je predvidena tudi na vrhu unije konec tega tedna.