c S

Hollande, Merklova, Rajoy in Gentiloni za Evropo več hitrosti

07.03.2017 07:52 Pariz, 06. marca (STA) - Francoski predsednik Francois Hollande, nemška kanclerka Angela Merkel, španski premier Mariano Rajoy in predsednik italijanske vlade Paolo Gentiloni so se danes v Parizu zavzeli za Evropo več hitrosti, ki bo omogočila, da bodo določene članice Evropske unije lahko napredovale hitreje kot druge, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Enotnost ni uniformnost," je poudaril Hollande, ki je gostil današnji mini vrh voditeljev štirih velikih članic EU v Versaillesu. "Zato zagovarjam nove oblike sodelovanja, za nove projekte," je pojasnil Hollande v sporočilu za javnost pred nocojšnjo delovno večerjo.

Glede na Hollandovo mnenje bi "nekatere države" - katere, se ni opredelil - lahko "hitreje napredovale na področjih, kot so skupna obramba, evro, poglabljanje ekonomske in monetarne unije, davčna harmonizacija in tudi kultura ali politika do mladih".

Nemška kanclerka Merklova je poudarila, da bodo morali "pokazati pogum, da se nekatere države lahko razvijajo hitreje, če vse ne želijo sodelovati".

Šlo bi predvsem za to, da bi nekatere države lahko hitreje poglabljale integracijo, ne da bi pri tem druge izključevale, a brez možnosti, da bi druge temu nasprotovale, je še pojasnil francoski predsednik.

Tudi italijanski premier Gentiloni je pozval k "bolj povezani EU", a "z različnimi stopnjami integracije". Rajoy pa je dejal, da je "Španija pripravljena krepiti integracijo z vsemi, ki si to želijo", še poroča AFP.

Četverica voditeljev se je sestala pred četrtkovim vrhom EU v Bruslju, ki bo posvečen pripravam na vrh v Rimu 25. marca, ki pa bo po napovedanem odhodu Velike Britanije iz EU namenjen oživitvi projekta evropskega združevanja ob 60. obletnici podpisa rimskih pogodb, ustanovnih pogodb evropske integracije.