c S

Erjavec o Kacinovi kandidaturi za vodjo delegacije EU v Srbiji: Slovenija je že presegla svojo kvoto

07.03.2017 07:51 Bruselj, 06. marca (STA) - Zunanji minister Karl Erjavec je danes v Bruslju komentiral neuradne informacije o kandidaturi slovenskega veleposlanika pri zvezi Nato Jelka Kacina za vodjo delegacije EU v Srbiji. Vesel sem vsake kandidature, želimo si čim več slovenskih predstavnikov v diplomatski mreži EU, a Slovenija je svojo kvoto že presegla, je dejal minister Erjavec.

"Vesel sem vsake kandidature. Želimo si, da bi imeli čim več naših predstavnikov v diplomatski mreži EU," je minister Erjavec odgovoril na vprašanje, kako komentira neuradne informacije o Kacinovi kandidaturi za položaj vodje delegacije EU v Srbiji.

Kandidatura je stvar osebne odločitve posameznika, je še dejal minister in dodal, da osebno vedno podpre vsako kandidaturo. "Želim si, da bi bilo čim več uspešnih kandidatur. Ne morem pa dati nobene ocene, ali bo ta kandidatura uspešna ali ne," je dejal.

Ob tem je vodja slovenske diplomacije opozoril, da je treba vedeti, da Slovenija ima določeno kvoto, kar se tiče veleposlaniških mest v diplomatski mreži EU, in da je to kvoto že presegla, kar kaže na visoko usposobljenost slovenskih diplomatov.

Trenutno dva Slovenca zasedata položaj vodje delegacije EU: Samuel Žbogar v Makedoniji in Jernej Videtič v Gvajani. Mitji Drobniču pa je nedavno potekel mandat vodje delegacije EU v Črni gori.

Minister Erjavec je danes še izpostavil, da je visoka zunanjepolitična predstavnica Federica Mogherinijeva zelo pohvalila vodjo delegacije EU v Makedoniji Žbogarja, saj ji je pri nedavnem obisku v državi zelo pomagal, ko je poskušala zmanjšati napetosti.

O Kacinovi kandidaturi za vodjo delegacije EU v Srbiji je v soboto poročal časnik Dnevnik. Po navedbah Dnevnika je Kacin že imel panelni intervju v okviru procesa za izbiro kandidata za ta položaj.

Veleposlanik Kacin se na vprašanja v povezavi s kandidaturo za položaj vodje delegacije EU v Srbiji za zdaj ni odzval.

Tiskovna predstavnica Mogherinijeve Maja Kocijančič pa je povedala, da postopek izbire poteka in da je položaj vodje delegacije EU v Beogradu v rotaciji za leto 2017.

Vsako leto se zamenja vodstvo približno četrtine od okoli 140 delegacij EU po svetu. Položaj vodje delegacije unije v Srbiji je na vrsti letos. Jeseni je predvidena menjava na položaju, ki ga zdaj zaseda britanski diplomat Michael Davenport.

Razpis za položaj je bil objavljen lani. Po pregledu, ali kandidati izpolnjujejo pogoje, se ustrezne kandidate povabi na panelni intervju, nato se pripravi ožji seznam. Vodje delegacij imenuje Mogherinijeva, ki imena sporoči, ko je postopek izbire končan.