c S

Makedonija pred novo zaostritvijo politične krize

07.03.2017 07:44 Skopje, 06. marca (STA) - Makedonija se nahaja pred novo zaostritvijo politične krize, saj se danes izteka rok za razpis lokalnih volitev. Poslanci po parlamentarnih volitvah decembra lani namreč še niso izbrali predsednika parlamenta, ki lahko edini razpiše volitve. Če ga tudi danes ne bodo potrdili, ne bodo mogli razpisati lokalnih volitev v maju, kot je bilo načrtovano.

Na konstitutivni seji parlamenta 30. decembra lani so potrdili zgolj poslanske mandate. Medtem pa niso izbrali novega predsednika, saj niso dosegli soglasja o novi vladni koaliciji, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vlade ni uspelo sestaviti zmagovalki volitev, nacionalni konservativni stranki VMRO-DPMNE Nikole Gruevskega. Socialdemokratom iz SDSM z Zoranom Zaevem je to uspelo, a z dogovorom z albanskimi strankami, ki v koalicijskem dogovoru zahtevajo, da albanski jezik postane drugi uradni jezik v Makedoniji.

Predsednik Gjorge Ivanov, sicer zaveznik VMRO-DPMNE, se s tem ne strinja in meni, da s tem ogrožajo neodvisnost in suverenost Makedonije. Zato Zaevu pretekli teden ni želel podeliti mandata za sestavo vlade.

V 21 makedonskih mestih medtem za danes zvečer napovedujejo demonstracije proti vladnemu programu Zaeva, še navaja APA.