c S

Svet Evrope opozarja na težave pri ugotavljanju žrtev spolnih zlorab med begunskimi otroki

07.03.2017 07:43 Strasbourg, 06. marca (STA) - V Evropi so leta 2015 registrirali najmanj 337.000 otrok prosilcev za azil. Med njimi jih je bilo po oceni Evropske mreže varuhov človekovih pravic 88.300 brez spremstva, od tega jih je do 60 odstotkov izginilo. Koliko begunskih otrok je bilo žrtev spolnih zlorab, je težko ugotoviti, ker ni uradnih podatkov, razkriva novo poročilo Sveta Evrope.

Danes objavljeno poročilo o zaščiti begunskih otrok pred spolnimi zlorabami obravnava tudi Slovenijo. Glede na podatke, ki so jih posredovale slovenske oblasti, je bilo septembra lani v Sloveniji 79 otrok prosilcev za azil, med njimi 16 brez spremstva. Med 1. julijem 2015 in 30. junijem lani je za mednarodno zaščito zaprosilo 250 otrok, med njimi jih je bilo 106 brez spremstva. Nihče od njih ni bil registriran kot žrtev spolne zlorabe.

Poročilo med glavnimi izzivi pri ugotavljanju žrtev spolnih zlorab med begunskimi otroki izpostavlja nepregledno zbiranje podatkov, neustrezne pogoje sprejemanja beguncev ter težave s preverjanjem starosti in identifikacijo žrtev.

Le pet od 41 držav, ki jih obravnava poročilo, je namreč posredovalo podatke o žrtvah spolnih zlorab ali izkoriščanja med begunskimi otroki. Ostale, tudi Slovenija, so bodisi sporočile, da nimajo podatkov o tem bodisi so navedle, da tovrstnih žrtev pri njih ni. Kot ugotavlja poročilo, je to posledica pomanjkanja ustreznih zmogljivosti ter dejstva, da žrtve le redko spregovorijo o spolnih zlorabah.

"Nezadostno poročanje o spolnih zlorabah in izkoriščanju begunskih otrok ter identifikacija žrtev sta velik izziv," je poudaril generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland. Ob tem je pozval države, naj sodelujejo z nevladnimi organizacijami in vzpostavijo učinkovit sistem zbiranja podatkov ter otrokom prijazne svetovalne službe, kar bo spodbudilo prijave zločinov in olajšalo identifikacijo žrtev.

Odbor za izvajanje lanzarotske konvencije za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolnimi zlorabami države poziva, naj preverjajo sorodstvene vezi med begunskimi otroki ter odraslimi, ki jih spremljajo, da bi otroke zaščitili pred morebitnimi spolnimi zlorabami in izkoriščanjem. Vsi strokovnjaki in prostovoljci, ki se ukvarjajo z begunskimi otroki, pa bi morali biti ustrezno usposobljeni in bi morali na terenu preverjati otroke in njihove spremljevalce.

Poročilo še opozarja, da morajo begunski otroci zaradi nezadostnih nastanitvenih kapacitet pogosto spati v istih prostorih kot odrasli ali z njimi deliti sanitarije, zaradi česar so izpostavljeni spolnim zlorabami in nadlegovanju. Zaradi dolgotrajnih azilnih postopkov pa otroke pogosto prisilijo v poroke. Odbor zato poziva k vzpostavitvi varnih sprejemnih centrov in dolgoročnim rešitvam, kot so namestitve pri rejniških družinah.

Poročilo ob tem priporoča, da bi begunski otroci dobili varuhe, ki bi jim pomagali premagati strah in medkulturne tabuje ter onemogočili spolne zlorabe. Vzpostaviti bi tudi morali pomoč po telefonu ali spletu, žrtvam zlorab pa nuditi ustrezne terapije.