c S

Pred odborom DZ za delo bo predlog družinskega zakonika

07.03.2017 11:59 Ljubljana, 07. marca (STA) - Predlog družinskega zakonika, ki ga je pripravila vlada, bo danes pred člani odbora DZ za delo. Predlog naj bi po mnenju vlade izboljšal položaj otrok v družinskih razmerjih pred postopkom na sodišču, med postopkom in po njem. Varovanje koristi otroka, ki je temeljno načelo družinskega prava, naj bi bilo tako izvajano bolj učinkovito.

Zakonik naj bi tudi izboljšal pravno varnost državljanov na področju odločanja v zakonskih in družinskih sporih ter poenotil postopke glede odločanja o ukrepih za varstvo koristi otrok. V zvezi s tem gre za sistemski premik glede odločanja o ukrepih za varstvo koristi otroka, ki bo po novem skoraj v celoti preneseno s centrov za socialno delo na okrožna sodišča.

O začasnih odredbah in o ukrepih za varstvo otrokove koristi trajnejšega značaja bo po predlogu odločalo okrožno sodišče. O nujnih ukrepih pa naj bi odločal center za socialno delo. S tem želijo zagotoviti hitrejše varstvo otrokovih koristi, kot ga lahko zagotovi sodišče z izrekom začasne odredbe.

Z zakonikom naj bi omogočili hitrejše reševanje zadev na družinskem področju, kar je zelo pomembno zlasti pri odločanju o ukrepih za varstvo koristi otroka. Predolgi postopki imajo za otroka nepopravljive negativne posledice na njegov nadaljnji razvoj, opozarja vlada.

Pojem družine je v predlogu zastavljen širše kot v veljavni zakonodaji. Za družino namreč štejejo tudi nekatere skupnosti življenja otroka z odraslo osebo, ki ni njegov roditelj ali posvojitelj. Pogoj pa je, da odrasla oseba skrbi za otroka. V NSi so v ponedeljek opozorili, da predlog spreminja temeljno pojmovanje družine in podaja enako definicijo, kot je bila zapisana v zakoniku, referendumsko zavrnjenem leta 2012.