c S

Pahor nadaljuje posvetovanja s poslanskimi skupinami o kandidatih za ustavne sodnike

07.03.2017 08:00 Ljubljana, 07. marca (STA) - Predsednik republike Borut Pahor bo danes nadaljeval posvetovanja s poslanskimi skupinami o kandidatih za ustavne sodnike. Seznam kandidatov je znan že štiri mesece in čas za posredovanje predloga v DZ se počasi izteka. Trem ustavnim sodnikom se namreč mandat izteče čez manj kot tri tedne, 26. marca, četrtemu pa 24. aprila.

Pahor je minuli teden ob robu posveta SAZU ob 30. obletnici 57. številke Nove revije dejal, da bi v tokratnem krogu pogovorov s predstavniki poslanskih skupin rad ugotovil, ali so se zbližali glede predlogov za kandidate za ustavne sodnike. Ob tem je dejal, da se trudi, "da bi postopek v marcu dosegel glasovanje".

Že v prednovoletnem pogovoru za Radio Slovenija pa je priznal, da deloma drži, da išče "izvoljive ljudi". Po Pahorjevem prepričanju je treba težiti k uravnoteženosti sestave ustavnega sodišča po spolu, pravnih profilih, starosti in tudi po svetovnonazorskih usmeritvah.

Marca se devetletni mandat izteče ustavnim sodnikom Jasni Pogačar, Mitji Deisingerju in Janu Zobcu, aprila pa še Ernestu Petriču. Na poziv za zapolnitev skupno štirih mest je prišlo 23 prijav, a sta Katja Šugman Stubbs in Rado Bohinc odstopila od kandidature.

Po tistem, ko bo predsednik republike sprejel odločitve o predlogih kandidatov za ustavne sodnike in pred glasovanjem v državnem zboru, je predvidena ločena javna predstavitev štirih predlaganih kandidatov, so že pred časom pojasnili v Pahorjevem uradu.

Sodnika ustavnega sodišča na predlog predsednika republike izvoli državni zbor s tajnim glasovanjem z večino glasov vseh poslancev, torej kandidat za potrditev potrebuje vsaj 46 glasov.