c S

EU bo vzpostavila novo vojaško poveljstvo

06.03.2017 17:58 Bruselj, 06. marca (STA) - Zunanji in obrambni ministri EU so danes v Bruslju soglasno podprli vzpostavitev novega vojaškega poveljstva za usklajevanje misij za usposabljanje in svetovanje. To novo poveljstvo naj bi zagotovilo enotnejše, razumnejše in učinkovitejše izvajanje obstoječih misij, je poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini.

"Danes smo se odločili za vzpostavitev vojaške zmogljivosti za načrtovanje in izvajanje, ki bo poveljevala neizvršilnim vojaškim misijam EU," je povedala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

Vojaška zmogljivost za načrtovanje in izvajanje je nova struktura v okviru vojaškega štaba EU, ki bo prevzela poveljstvo nad neizvršilnimi vojaškimi misijami. Trenutno obstajajo tri takšne misije: v Somaliji, Srednjeafriški republiki in Maliju.

Nova struktura s sedežem v Bruslju, ki naj bi začela delovati spomladi, je potrebna, ker trenutno ni ustreznega vmesnega člena med poveljstvi teh misij na terenu in politično ravnijo v Bruslju, kar po navedbah virov pri EU zmanjšuje učinkovitost teh misij.

Ta celica za načrtovanje in vodenje vojaških neizvršilnih misij bo omogočila lažjo komunikacijo med poveljnikom in politiko EU ter boljši pregled nad vsemi misijami in operacijami, je pojasnil državni sekretar na obrambnem ministrstvu Miloš Bizjak.

"To ni evropska vojska," pa je znova poudarila Mogherinijeva v odzivu na različna tolmačenja evropskih varnostnih načrtov. Pri novi poveljniški strukturi gre po njenih navedbah za učinkovitejše izvajanje vojaškega dela.

Je pa to po njenih besedah velik korak naprej po desetletjih razhajanj glede obrambne vloge unije. Tesnejšemu sodelovanju na tem področju je vseskozi nasprotovala Velika Britanija, ki se je junija lani na referendumu odločila za izstop iz unije.

Britanski zunanji minister Boris Johnson je danes v Bruslju opozoril, da njegova država ta prizadevanja unije podpira, saj bo vselej del evropske varnostne arhitekture, a le, dokler ta ne spodkopavajo zveze Nato, ki za Britance ostaja temelj zavezništva.

Zunanji in obrambni ministri so danes na skupnem sestanku, ki se v bruseljskem žargonu imenuje "jumbo" zasedanje, pregledali napredek pri izvajanju načrtov za krepitev evropske varnostne in obrambne politike. Konkretnejše odločitve se pričakujejo junija.

Del teh načrtov je poleg novega vojaškega poveljstva za vojaške neizvršilne misije tudi pobuda za vzpostavitev stalnega strukturiranega sodelovanja na vojaškem področju na prostovoljni osnovi. Ta projekt je še v povojih.

Ministri so danes po Bizjakovih navedbah natančneje opredelili smer pobude in se dogovorili za pripravo meril za vstop članic v to sodelovanje pod temeljnim načelom, da mora imeti možnost sodelovanja vsaka članica.

Dogovorili so se tudi, da bo oblikovanje stalnega strukturiranega sodelovanja potekalo v dveh fazah. V prvi fazi naj bi bile v pobudo vključene vse članice, v drugo fazo pa tiste, ki bodo delile enako raven ambicije, je pojasnil državni sekretar.

Veliko je razprave tudi o tem, ali naj bo pobuda odprta za Veliko Britanijo, ki namerava izstopiti iz unije, in druge tretje države. Razprava gre v smeri, da bi v njej lahko sodelovala tudi Britanija ter na primer države Zahodnega Balkana.

Tretja konkretna pobuda v okviru evropske varnostne in obrambne strategije je letni pregled obrambe. Ministri so se danes dogovorili, da bo ta pregled potekal na dve leti in da bo skladen s procesom opremljanja v okviru zveze Nato.

Mogherinijeva je danes ministrom poročala o nedavnem obisku na Zahodnem Balkanu. Ta regija je še vedno potencialni vir ogroženosti, zato jo bo treba tudi v prihodnje pozorno spremljati, tako zaradi političnih razmer kot zaradi migracijskega toka in povratnikov z islamskih bojišč, je opozoril Bizjak.