c S

Trump naj bi podpisal nov izvršni ukaz o priseljencih in beguncih

06.03.2017 17:55 Washington, 06. marca (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump naj bi danes podpisal spremenjen izvršni ukaz o priseljencih in beguncih, potem ko je prvi povzročil množične proteste po ZDA, zmedo na letališčih in sodne spore. Iraka po novem ne bo na seznamu držav, katerih državljani niso smeli v ZDA, je povedala svetovalka v Beli hiši Kellyanne Conway.

Trump je s prvim izvršnim ukazom začasno prepovedal vstop v ZDA državljanom Sirije, Irana, Iraka, Sudana, Jemna, Somalije in Libije. Začasno je prepovedal vstop vsem beguncem, razen tistim iz Sirije, za katere pa je bila uvedena prepoved vstopa za nedoločen čas. Ukaz je uvodoma veljal tudi za imetnike dovoljenj za delo in bivanje v ZDA iz omenjenih sedmih držav, kar je administracija naknadno odpravila.

Proti prvemu ukazu so potekali množični protesti po ZDA, nastala pa je tudi zmeda na letališčih. Nasprotniki ukaza so sprožili tudi več sodnih postopkov, ki so se končali z blokado ukaza na prizivnem sodišču San Francisca.

V okviru novega ukaza bodo sirski begunci "obravnavani, kot vsi drugi," je za televizijo Fox News povedala Conwayeva. Poleg tega po njenih besedah vstop ne bo več prepovedan za tiste, ki imajo veljavne potovalne dokumente, vizume ali imajo zakonito dovoljenje za stalno bivanje. Medtem so iz seznama izključili Irak, saj je uvedel "okrepljene ukrepe preverjanja in poročanja".

Z iraškega zunanjega ministrstva so sporočili, da so si umiku s seznama oddahnili. Ukrep so označili kot "pomemben korak v pravo smer za utrditev strateškega zavezništva med Bagdadom in Washingtonom na številnih področjih, predvsem v vojni proti terorizmu".

Po besedah Conwayeve bo začel nov izvršni ukaz veljati 16. marca.