c S

Napadi na IS v Iraku in Siriji se stopnjujejo

06.03.2017 14:43 Mosul, 06. marca (STA) - Napadi na položaje skrajne sunitske skupine Islamska država (IS) v Iraku in Siriji se stopnjujejo. Iraške sile tako napredujejo pri osvajanju zahodnega dela Mosula, v Siriji pa so kurdsko-arabske sile s podporo ZDA prekinile glavno oskrbovalno pot za mesto Raka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iraške sile so operacijo za zavzetje Mosula, še zadnje utrdbe IS v Iraku, začele 17. oktobra lani. Ofenzivo za zavzetje zahodnega dela Mosula so začele 19. februarja, potem ko so mesec dni prej zavzele vzhodni del mesta. Operacijo je upočasnilo slabo vreme, dokler v nedeljo ni dobila novega zagona.

Po navedbah neimenovanega poveljnika iraških sil vojaki napredujejo v treh soseskah zahodnega dela Mosula, njihov cilj pa je ponovno zavzetje vladnega poslopja, ki je v rokah džihadistov.

Sodelavci AFP poročajo, da v Mosulu potekajo siloviti spopadi, slišati je streljanje, nad mestom pa se vijejo oblaki črnega dima.

v Siriji pa so kurdsko-arabske sile s podporo ZDA davi prekinile glavno oskrbovalno pot med mestom Raka, ki velja za glavno mesto IS v Siriji, ter območjem v rokah džihadistov v sirski provinci Deir Ezor.

Pritisk na IS, ki je precej ozemlja v Iraku in Siriji zasedla leta 2014, se sicer stopnjuje tudi drugje, ne le v Mosulu in Raki ampak tudi ponekod na severu Sirije, kjer ofenzivo na džihadiste izvajajo sirske vladne sile ter uporniki ob podpori Turčije.