c S

Erjavec poziva k nadaljevanju dialoga Turčije in EU

06.03.2017 14:20 Bruselj, 06. marca (STA) - Zunanji minister Karl Erjavec poziva k nadaljevanju dialoga EU in Turčije po zaostritvi odnosov med Berlinom in Ankaro zaradi nemške prepovedi dejavnosti turških politikov v Nemčiji pred aprilskim referendumom v Turčiji. Slovenija po Erjavčevih besedah ne vidi problema zaradi volilne kampanje turških politikov zunaj Turčije.

"Zelo pomembno je nadaljevati dialog med Turčijo in EU," je poudaril vodja slovenske diplomacije ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU v Bruslju. "Ostati moramo mirni," je še izpostavil.

Slovenija po Erjavčevih besedah ne vidi problema zaradi volilne kampanje turških politikov zunaj Turčije, saj je tudi v drugih državah pogosta praksa, da politiki izvajajo volilno kampanjo v tujih državah, kjer živijo njihovi volivci.

Tako se je minister Erjavec odzval na zaostritev odnosov med Berlinom in Ankaro po nemški prepovedi zborovanj in govorov turških politikov v Nemčiji pred aprilskim referendumom v Turčiji.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je nemško prepoved primerjal z nacističnimi dejanji in ob tem Berlinu zabrusil: "Vi nas boste učili o demokraciji, nato pa ne boste dovolili govoriti ministrom."

Aprila bodo Turki na referendumu odločali o spremembah ustave, s katerimi naj bi uvedli predsedniški sistem in tako predsedniku Erdoganu zagotovili še več moči. Volilno pravico za referendum 16. aprila imajo tudi v tujini živeči Turki.

Avstrijski kancler Christian Kern je pozval k enotni prepovedi nastopov turških politikov v EU, a zunanji minister Sebastian Kurz je danes v Bruslju menil, da evropsko stališče ni potrebno, saj se problem tiče le treh ali štirih članic unije.

Potrebna je avstrijska rešitev in avstrijsko stališče mora biti jasno - nočemo kampanj drugih vlad v Avstriji, ker ne želimo uvažati tujih konfliktov v Avstrijo, je poudaril Kurz.

Belgijski zunanji minister Didier Reynders je danes v Bruslju ostro obsodil Erdoganove izjave o Nemčiji. V povezavi z zborovanji turških politikov pa je dejal, da za zdaj ni bilo prošenj za njihovo organizacijo v Belgiji.

"Običajno nisem nostalgičen, a včasih si želim vrniti v Turčijo Abdulaha Güla in Alija Babacana," pa je dejal luksemburški zunanji minister Jean Asselborn, ki meni, da si Turki zaslužijo boljšega predsednika.

Preproste rešitve za vprašanje turških političnih dejavnosti v Evropi po Asselbornovih besedah ni. Po eni strani bi demokracija to morala prenesti, po drugi strani pa je nestvarno omogočiti zborovanja nekomu, ki brani ustavo, v kateri je pravna država le privid.