c S

EU naj bi odločila o vzpostavitvi novega vojaškega poveljstva

06.03.2017 13:20 Bruselj, 06. marca (STA) - Zunanji in obrambni ministri EU bodo danes v Bruslju predvidoma odločili o vzpostavitvi novega vojaškega poveljstva za usklajevanje misij za usposabljanje. To novo poveljstvo naj bi zagotovilo enotnejše, razumnejše in učinkovitejše izvajanje obstoječih misij, je poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

Mogherinijeva bo danes ministrom poročala o napredku pri izvajanju evropske varnostne in obrambne strategije, s katero želi unija okrepiti verodostojnost in moč svoje obrambe.

Da mora unija poskrbeti za resno in zanesljivo zagotavljanje varnosti, potrjuje tudi nedavna severnokorejska izstrelitev raketnih izstrelkov v japonske vode, je opozorila Mogherinijeva ter izrazila solidarnost unije z Japonci in Južnokorejci.

Mogherinijeva pričakuje danes takojšnjo odločitev o vzpostavitvi vojaške zmogljivosti za načrtovanje in izvajanje, nove strukture v okviru vojaškega štaba EU, ki naj bi prevzela poveljstvo nad neizvršnimi vojaškimi misijami.

Gre za misije za usposabljanje, svetovanje in tudi razoroževanje, ki nimajo izvršnega mandata. Trenutno obstajajo tri takšne evropske vojaške misije: v Somaliji, Srednjeafriški republiki in Maliju.

Nova struktura s sedežem v Bruslju, ki naj bi začela delovati spomladi, je potrebna, ker trenutno ni ustreznega vmesnega člena med poveljstvi teh misij na terenu in politično ravnijo v Bruslju, kar po navedbah virov pri EU zmanjšuje učinkovitost teh misij.

"To ni evropska vojska," je znova poudarila Mogherinijeva v odzivu na različna tolmačenja evropskih varnostnih načrtov. Pri novi poveljniški strukturi gre po njenih besedah za učinkovitejše izvajanje vojaškega dela.

Britanski zunanji minister Boris Johnson je ob tem opozoril, da njegova država ta prizadevanja unije podpira, saj bo vselej del evropske varnostne arhitekture, a le, dokler ta ne spodkopavajo zveze Nato, ki za Britance ostaja temelj evropskega zavezništva.