c S

Sporazum s Fidesom v tarifnem delu vreden kvečjemu 13,9 milijona evrov na leto

06.03.2017 13:11 Ljubljana, 06. marca (STA) - V okviru sporazuma med vlado in Fidesom, ki so ga parafirali v soboto, se odpravljajo anomalije pri vrednotenju delovnih mest zdravnika in zobozdravnika. Po ocenah ministrstva za zdravje so te spremembe težke največ 13,9 milijona evrov letno, a le, če bi vsi zdravniki izpolnjevali pogoje za napredovanje na višje delovno mesto.

V okviru sporazuma o prekinitvi stavkovnih aktivnosti sta ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin parafirala aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike. Prvi aneks omogoča izvajanje standardov in normativov dela zdravnikov.

Drugi aneks k posebnemu tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike pa opredeljuje spremenjeni način določanja in vrednotenja delovnih mest mladih zdravnikov specializantov, izenačuje vrednotenje delovnega mesta vseh specialistov ne glede na dolžino trajanja specializacije in spreminja vrednotenje delovnega mesta zobozdravnik oz. zdravnik brez specializacije z licenco.

Prav tako aneks opredeljuje dve novi delovni mesti, to sta višji zdravnik specialist ter višji zobozdravnik/zdravnik brez specializacije z licenco. Ti dve delovni mesti pomenita možnost zasedbe zahtevnega delovnega mesta zdravnika po določeni karieri tako mladim kot starejšim zdravnikom, kar do sedaj ni bilo možno in je zdravnik ostal na istem delovnem mestu od zaposlitve do konca kariere, navajajo na ministrstvu za zdravje.

Na ta način se odpravljajo anomalije pri vrednotenju delovnih mest zdravnik in zobozdravnik, tako glede sistema določanja, števila teh delovnih mest in njihovega vrednotenja. "Sporazum in parafirana aneksa nista v nasprotju s pravili enotnega plačnega sistema javnega sektorja, saj sta sklenjena v okvirih, ki jih določa zakon za sektorja pogajanja in panožne kolektivne pogodbe," so poudarili na ministrstvu.

Parafirani aneks je dogovorjen v okviru enotnega plačnega sistema, upošteva vsa pravila enotnega plačnega sistema in samo glede vsebin, ki so predmet urejanja v kolektivnih pogodbah posamezne dejavnosti oziroma poklica javnega sektorja. Tako v nobeni točki ne posega v pravila enotnega plačnega sistema.

V soboto parafirani sporazum vključuje tudi kriterije in merila za nagrajevanje zaposlenih v zdravstvu v okviru posebnega vladnega projekta za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu in večjo kakovost zdravstvenih storitev. Kriteriji in merila obsegajo nagrajevanje za delo preko normativov kot posameznih aktivnosti in doseženih rezultatov za skrajševanje čakalnih dob, bolnikom bolj prijazno obravnavo in bolj kakovostno obravnavo bolnika.

Nagrajeni bodo celotni zdravstveni timi, ki bodo vključeni v izvajanje posameznih aktivnosti projekta in bo za njih to pomenilo povečan obseg dela. Nagrajevanje bo trimesečno, glede na rezultate analize izpolnjevanja kriterijev in meril, projekt pa bo predvidoma trajal eno leto, navajajo na ministrstvu.

Po opravljeni analizi učinkov in rezultatov bi projekt lahko podaljšali v enaki ali spremenjeni vsebini glede meril in kriterijev nagrajevanja. Ocenjena vrednost vladnega projekta skrajševanja čakalnih dob je 36 milijonov evrov na leto. Predlog meril in kriterijev bodo predstavili tudi reprezentativnim sindikatom drugih poklicnih skupin v zdravstvu.

In kot je danes v izjavi za medije po posvetu vlade ob začetku obiska na Goriškem dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, "bomo prvič v Sloveniji poskusno imeli sistem, ko bodo zdravstveni delavci nagrajeni za kakovost, obseg dela, uspešnost. Verjamem, da bo to dober primer, kako se da tudi v javnem sektorju nagrajevati uspešne".