c S

Po dogovoru z zdravniki ureditev pogojev za delo zahtevajo tudi medicinske sestre

06.03.2017 11:59 Ljubljana, 06. marca (STA) - V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije po parafiranju aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike opozarjajo, da je prišel čas tudi za medicinske sestre in ostale zaposlene v zdravstveni negi, da se jim končno uredijo dostojno plačilo in ustrezni kadrovski normativi. "Dovolj je bilo obljub, zdaj smo na vrsti mi," sporočajo.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ter predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin sta namreč v soboto parafirala sporazum o začasni prekinitvi zdravniške stavke ter aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike. Brez sporazuma bi se sicer zdravniška stavka danes nadaljevala v zaostreni obliki.

Po parafiranju sporazuma so se oglasili v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Sloveniji, ki v svojih vrstah združuje večino medicinskih sester. Kot so zapisali, so sedaj "še toliko bolj odločeni doseči pravične in dostojne plače ter kadrovske standarde in normative, in sicer na vseh področjih, kjer so prisotni medicinske sestre in ostali zaposleni v zdravstveni negi".

Ministrici za zdravje so že decembra napovedali zahtevo po odprtju kolektivne pogodbe za zaposlene v zdravstveni negi, ki je zdaj pripravljena za uskladitev z ostalimi sindikati podpisniki. V njej želijo urediti pogoje za dostojno delo in plačilo, ki je pri srednjih medicinskih sestrah za vse opravljeno delo in obveznosti trenutno le nekaj nad minimalno plačo. "Je to dovolj za takšno mero odgovornosti in obremenitev?! Odgovor je - nikakor ne!" so zapisali.

V sindikatu se tako ne bodo več "zadovoljili z drobtinicami, ki nam jih obljubljajo že (pre)dolgo, ampak želimo konkretne premike pri vseh odprtih vprašanjih". Zato Kolar Celarčevi sporočajo: "Prihajamo se pogajat, ob tem pa ne pozabite, da je republiški odbor sindikata še vedno preoblikovan v stavkovni odbor."