c S

Vložena obtožnica za januarski umor v Mariboru

06.03.2017 09:26 Maribor, 06. marca (STA) - Mariborsko okrožno tožilstvo je mesec dni po tragediji, ki se je zgodila v stanovanju bloka na Trgu Dušana Kvedra v Mariboru, vložilo obtožnico na tamkajšnje sodišče. Kot danes poroča časnik Večer, v njej 87-letnemu Ivanu Grobinu očita umor iz nizkotnih nagibov, v katerem je zaradi strelov iz pištole umrla 70-letna Ana Rambaher.

Do tragičnega družinskega obračuna, v katerem si je življenje neuspešno skušal vzeti tudi obtoženi, je prišlo 29. januarja, dveh strelov v soboto zvečer pa ni slišal nihče od stanovalcev bloka. Obtoženi, ki je sicer z žrtvijo živel v izvenzakonskem partnerstvu, je po strelu nase izgubil zavest, dejanja pa se je zavedel šele zjutraj in sam poklical pomoč.

Kot je nekaj dni po dejanju povedal vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda, je do tragedije prišlo zaradi nesoglasij med partnerjema, ki so trajala že nekaj let. Povod za dejanje je bil finančne narave, saj naj bi žrtev pred leti prodala nepremičnino, obtoženi pa je menil, da kupnine ni pravilno porabila.

"Do spora med njima je prišlo že v soboto zvečer, pri tem pa je žrtev osumljenemu postavila nekaj pogojev za nadaljnje skupno bivanje, kar ga je očitno tako razjezilo, da je žensko umoril s pištolo, medtem ko je ležala v postelji," je povedal Munda in dodal, da je preiskava pokazala, da 87-letnik za orožje ni imel ustreznih dovoljenj.

Ženska je bila po informacijah policije sicer že več let žrtev nasilja partnerja, a teh dejanj nikoli ni prijavila, je pa o njih večkrat potožila bližnjim, a hkrati od njih zahtevala, da se ne vtikajo v njeno življenje in ne prijavljajo dejanj.

Kot piše Večer, so policisti Grobina ovadili zaradi umora iz brezobzirnega maščevanja, tožilstvo pa je dejanje nekoliko prekvalificiralo in sedaj strelcu očita umora iz nizkotnih nagibov. Storilec se zdaj nahaja v priporu, kamor so ga odpeljali po zdravljenju v bolnišnici, kjer je bilo njegovo gibanje sicer omejeno, a tožilstvo takrat še ni zahtevalo pripora.