c S

Severna Koreja v Japonsko morje izstrelila raketne izstrelke

06.03.2017 09:25 Pjongjang/Washington, 06. marca (STA) - Severna Koreja je danes izstrelila štiri raketne izstrelke, od katerih so trije pristali v japonskih vodah. To so najostreje obsodili tako na Japonskem kot v ZDA, od koder so sporočili, da bodo "proti tej vse večji grožnji uporabili vse, kar jim je na razpolago".

Po navedbah Seula so izstrelke iz Severne Koreje izstrelili proti Japonskemu morju. Prepotovali so približno 1000 kilometrov in dosegli višino 260 kilometrov, naj pa ne bi šlo za medcelinske balistične izstrelke. Kot je dejal japonski premier Shinzo Abe, so trije izstrelki pristali v japonski ekskluzivni ekonomski coni, ki sega 370 kilometrov od japonske obale.

"To jasno kaže, da je Severna Koreja vstopila v novo fazo grožnje," je Abe dejal v parlamentu. Odločen je bil tudi, da vedno nove izstrelitve Severne Koreje kršijo resolucije Varnostnega sveta ZN in da tega ne bodo prenašali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pjongjang je lani sicer izvedel dva jedrska poskusa in več izstrelitev raket, a danes se je šele drugič zgodilo, da so njegovi izstrelki pristali v japonski ekonomski coni, navaja AFP.

Ostro so dejanje Severne Koreje obsodili tudi v Washingtonu, kjer so prav tako poudarili, da gre za kršitev resolucij VS ZN. "Ostajamo pripravljeni in bomo sprejemali korake za okrepitev svoje pripravljenosti, da bomo branili sebe in svoje zaveznike pred napadom ter bomo uporabili vse zmožnosti, ki so nam na razpolago, proti tej vse večji grožnji," je v izjavi sporočil predstavnik State Departmenta Mark Toner.

Seul in Washington sta minuli teden začela letne skupne vojaške vaje, ki vedno razjezijo Pjongjang. Severna Koreja je tudi tokrat zagrozila s protiukrepi.

Severna Koreja naj bi sicer želela razviti medcelinski raketni izstrelek, ki bi lahko dosegel tudi ameriško celino. Predsednik ZDA Donald Trump je obljubil, da se to ne bo zgodilo, še piše AFP.