c S

Erdogan nemško prepoved zborovanj primerjal z nacistično prakso

06.03.2017 09:21 Istanbul, 05. marca (STA) - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je danes odzval na nemško prepoved zborovanj in govorov turških politikov v Nemčiji pred aprilskim referendumom v Turčiji. Erdogan je nemško prepoved primerjal z nacističnimi dejanji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vaša dejanja niso nič drugačna kot nacistična v preteklosti. Mislil sem, da je minilo že veliko časa, odkar v Nemčiji ni nacističnih praks. Bili smo v zmoti," je na shodu žensk v Istanbulu dejal Erdogan.

Zborovanje v organizaciji Unije evropskih turških demokratov v podporo spremembam ustave, s katerimi bodo v Turčiji uvedli predsedniški sistem in tako predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu podelili še več moči, je najprej prepovedalo nemško mesto Gaggenau, zatem pa še Köln in Frechen. Na dveh zborovanjih bi morala nastopiti turška ministra. V soboto je Nemčiji sledila še Nizozemska.

"Vi nas boste učili o demokraciji, nato pa ne boste dovolili govoriti ministrom," je besnel Erdogan, ki je dodal, da Nemčija "ne spoštuje mnenj in misli".

Nemška kanclerka Angela Merkel je v soboto poklicala turškega premierja Binalija Yildirima in z njim skušala zgladiti spor. Zunanja ministra obeh držav se bosta srečala prihodnji teden.