c S

Kern za prepoved turških zborovanj v podporo referendumu v vseh državah EU

06.03.2017 09:17 Berlin, 05. marca (STA) - Avstrijski kancler Christian Kern je v danes objavljenem intervjuju v časniku Welt am Sonntag pozval države Evropske unije, naj prepovejo nastope turških politikov pred aprilskim referendumom v Turčiji. S tem bi zmanjšali pritisk Ankare na države, ki ga Turčija izvaja, potem ko so v Nemčiji prvi prepovedali zborovanja turške skupnosti.

Zborovanje v organizaciji Unije evropskih turških demokratov v podporo spremembam ustave, s katerimi bodo v Turčiji uvedli predsedniški sistem in tako predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu podelili še več moči, je najprej prepovedalo nemško mesto Gaggenau, zatem pa še Köln in Frechen. Na dveh zborovanjih bi morala nastopiti turška ministra. V soboto je Nemčiji sledila še Nizozemska.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu kljub temu vztraja, da bodo predstavniki turške vlade nagovarjali sonarodnjake po Evropi. Cavasoglu je prepoved zborovanj označil za nedemokratično. V soboto je zatrdil, da se Turki ne bodo pustili ustaviti. "Šli bomo tja, kamor želimo iti. Srečevali se bomo z našimi državljani, imeli bomo svoja zborovanja," je dejal.

Kern je v intervjuju dejal, da bi z uspešnim referendumom in sprejetjem novih ukrepov v Turčiji oslabili pravno državo, omejili bi delitev oblasti in kršili vrednote EU. Avstrijski kancler je hkrati pozval EU, naj konča pridružitvene pogovore s Turčijo o članstvu v povezavi ter prekliče paket pomoči v vrednosti 4,5 milijarde evrov.

"Turčija se zadnja leta oddaljuje od Evrope. Država tepta človekove pravice in demokratične vrednote. Svoboda medijev je tam neznana," meni Kern.