c S

V Sindikatu zdravstva Slovenije ne delijo navdušenja nad dogovorom ministrstva s Fidesom

06.03.2017 09:11 Ljubljana, 05. marca (STA) - V Sindikatu zdravstva Slovenije ne delijo navdušenja nad v soboto parafiranim sporazumom med ministrstvom za zdravje in sindikatom Fides. Kot so zapisali, bodo "tisti, ki so čakalne vrste ustvarili, zdaj dobili nagrado, če jih skrajšajo". Ob tem se sprašujejo, kako lahko ministrstvo velikodušno nagradi zdravnike, ostalo osebje pa "mirno spregleda".

Zdravniki bodo sicer morali delati več, a bodo lahko brez skrbi, saj bodo več tudi plačani, so v odzivu na sporazum zapisali v Sindikatu zdravstva Slovenije (SPUKC). Opozarjajo, da pri tem nihče ne omenja ostalih profilov v zdravstvu, med njimi torej medicinskih sester, strežnic, vzdrževalcev in zdravstvenih administratork.

"Lahko torej upravičeno domnevamo, da bodo zdravniki v času, ko bodo dodatno delali, zato da se bodo čakalne vrste skrajševale, tudi sami čistili operacijske sobe, iskali kartoteke, asistirali in opravljali vse drugo delo, zaradi katerega lahko delovni proces v zdravstvu sploh teče," se sprašujejo v sindikatu.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ter predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin sta namreč v soboto zvečer vendarle parafirala sporazum o začasni prekinitvi zdravniške stavke.

Ta poleg projekta skrajševanja čakalnih dob obsega aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, v katerem so na novo ovrednotena delovna mesta specializantov, višjih zdravnikov in zobozdravnikov z licenco ter višjih specialistov. Vključuje pa tudi dogovor o spremembah pravilnika o plačilu za delo po podjemnih pogodbah ter o umiku pravilnika o organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva. Da bo sporazum veljaven, ga mora potrditi še vlada.