c S

Poljska za naslednika Tuska na čelu EU predlaga evropskega poslanca Saryusz-Wolskega

06.03.2017 08:54 Varšava, 04. marca (STA) - Poljska vlada ne bo podprla novega mandata nekdanjega poljskega premierja Donalda Tuska na čelu EU. Kot je danes sporočil zunanji minister Witold Waszczykowski, za naslednika predlagajo 68-letnega evropskega poslanca Jaceka Saryusz-Wolskega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Pravkar sem poslal diplomatsko noto s kandidaturo Jaceka Saryusz-Wolskega za predsednika Evropskega sveta," je dejal zunanji minister po navedbah poljske tiskovne agencije PAP. Saryusz-Wolski je evropski poslanec od leta 2004; od leta 2004 do 2007 je bil tudi podpredsednik Evropskega parlamenta.

Tusku se dveinpolletni mandat izteče konec maja, mogoče pa ga je enkrat podaljšati. Sam je izrazil pripravljenost na podaljšanje mandata še za dve leti in pol. A temu nasprotuje tabor njegovega notranjepolitičnega tekmeca Jaroslawa Kaczynskega, vodje vladajoče konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS).

Ta vztraja, da Tusk ni primeren za nadaljnje vodenje unije, ker bi lahko vlada v Varšavi proti njemu uvedla vrsto preiskav v zvezi z njegovim ravnanjem v času, ko je bil premier.

Poljska je tako konec februarja pozvala države članice EU, naj Tuska ne potrdijo za nov mandat na čelu Evropskega sveta. Že takrat se je neuradno izvedelo, da bi poljska premierka Beata Szydlo na položaju raje videla Saryusz-Wolskega.

Odločitev o podaljšanju Tuskovega mandata oziroma o novem predsedniku Evropskega sveta morajo sprejeti voditelji članic unije. Ker je do konca maja predviden le še en vrh 9. in 10. marca, je pričakovati, da bodo o tem odločili takrat.

Že pred volitvami novega predsednika Evropskega parlamenta so nekateri, v glavnem evropski socialdemokrati, opozarjali, da bi v primeru izvolitve Antonia Tajanija za predsednika parlamenta tri ključne najvišje položaje v institucijah EU zasedali konservativci.

Predsedniki Evropskega parlamenta, Evropske komisije in Evropskega sveta - Tajani, Jean-Claude Juncker in Tusk - so namreč vsi iz evropske desne sredine. Tudi Saryusz-Wolski sicer sodi v vrste Evropske ljudske stranke (EPP).