c S

Ob obisku Mogherinijeve v Prištini tudi protesti za izpustitev Haradinaja

06.03.2017 08:44 Priština/Sarajevo, 04. marca (STA) - Kosovo je danes obiskala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini, ki je poudarila pomen sprave v regiji in dialoga na najvišji ravni med Beogradom in Prištino. V kosovski prestolnici je sicer danes več tisoč ljudi zahtevalo izpustitev bivšega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja, ki so ga januarja letos prijeli v Franciji.

Prizivno sodišče v francoskem mestu Colmar je odločitev o izročitvi Haradinaja preložilo na 6. april. Do takrat sodišče pričakuje dodatne informacije iz Srbije, ki je za njim razpisala mednarodno tiralico zaradi domnevnih vojnih zločinov v času konflikta na Kosovu v letih 1998 in 1999.

Na tisoče protestnikov je danes v kosovski prestolnici zahtevalo izpustitev 48-letnega Haradinaja, prisluhnili pa so lahko tudi njegovemu video nagovoru, v katerem se jim je zahvalil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med udeleženci protesta je bil župan Prištine Shpend Ahmeti, ki je kosovsko vlado tudi pozval, naj se odpove dogovoru s Črno goro o določitvi meje med državama. Mogherinijeva je sicer ob današnjem obisku sporočila Prištini, da "je čas za ratifikacijo" sporazuma o meji s Črno goro, ki je tudi pogoj ukinitev vizumov za vstop v EU. "Mi smo pripravljeni, kosovski parlament pa mora narediti potrebne korake," je dejala Mogherinijeva.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU je v okviru turneje po regiji danes obiskala tudi Sarajevo, kjer je bosansko-hercegovske oblasti pozvala k nadaljevanju reform, ki bodo državo pripeljale bližje k članstvu v EU. Pri tem jim je obljubila pomoč unije, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.