c S

Verbundova tožba zoper Slovenijo bo upočasnila obravnave na slovenskih sodiščih

06.03.2017 08:36 Maribor, 04. marca (STA) - Negativna ugotovitvena tožba, ki jo je avstrijski upravljavec hidroelektrarn na Dravi Verbund vložil zoper Slovenijo v Avstriji, še preden je slovensko državno pravobranilstvo vložilo tožbo zoper to podjetje, bi lahko zelo upočasnila ali celo prekinila obravnave v Sloveniji, poroča časnik Večer.

Negativna ugotovitvena tožba je pravni institut, ki v slovenskem pravu sicer ni pogost. Gre za t. i. torpedo tožbe, manevre, ko stran, ki pričakuje tožbo, vloži tožbo pred oškodovancem, pojasnjuje časnik Večer. Stran, ki vloži tožbo prej, tako določi, katero sodišče bo odločalo o tožbi. Ker je državno pravobranilstvo vložilo tožbo v Sloveniji kasneje kot Verbund v Avstriji, si je Verbund s tem zagotovil pristojnost avstrijskega sodišča, kar je za slovensko stran zagotovo bolj neugodno, pojasnjuje Večer.

Torpedo tožbe ali tožbe "kdo bo prej" so se v zadnjem času v evropski pravni praksi pričele zavračati, dodaja Večer.

Čeprav je slovensko višje sodišče že odločilo, da so za razsojanje pristojna slovenska sodišča, bo tako moralo 80 slovenskih oškodovancev, ki od Verbunda zahtevajo odškodnine zaradi škode, nastale v poplavah novembra 2012, čakati najprej na odločitev avstrijskega sodišča v sodnem postopku. Ta naj bi po poročanju Večera za zdaj zastal.

Po tem, ko so se na mariborskem okrožnem sodišču že začele prve obravnave v seriji tožb zoper Verbund, se je pokazalo, da morajo mariborski sodniki najprej preučiti, ali je primer soroden tistemu, ki teče v Avstriji. Tam je namreč družba Verbund Hydro Power GmbH proti Republiki Sloveniji vložila negativno ugotovitveno tožbo, s katero želi dokazati, da niso odgovorni za škodni dogodek na Dravi.

Na državnem pravobranilstvu so pojasnili, da je Slovenija na tožbo odgovorila, sodišče pa glavne obravnave še ni opravilo. Dodali so tudi, da je bila "negativna ugotovitvena tožba časovno vložena pred tožbo, ki jo je proti Verbundu vložila Republika Slovenija".

Potrdili so tudi, da bodo slovenski oškodovanci prisiljeni čakati na odločitev avstrijskih sodišč. "Sodba v zadevi, s katero bo avstrijsko sodišče odločilo glede negativne ugotovitvene tožbe, bo odločilna za vse sodne postopke proti družbi Verbund Hydro Power GmbH. Če bi slovenska sodišča razsodila drugače, kot bo o zahtevku po negativni ugotovitveni tožbi razsodilo avstrijsko sodišče, izvršitev slovenskih sodb v Republiki Avstriji ne bo mogoča," so pojasnili.

V petek se je na mariborskem okrožnem sodišču pričelo sojenje v primeru Adco & Dixi, d.o.o., proti Verbundu in kot se je izkazalo, se s tem mnenjem strinjajo tudi mariborski sodniki. Razmišljajo namreč o prekinitvi sojenj, dokler ne bo znana razsodba v primeru tožbe Verbunda proti Republiki Sloveniji v Avstriji.