c S

Vlada in Fides z dogovorom najverjetneje preprečila stavko

06.03.2017 08:28 Ljubljana, 03. marca (STA) - Predstavniki vlade in zdravniškega sindikata Fides so danes, kot kaže, uspeli doseči dogovor. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je po pogajanjih pojasnil, da bodo v soboto podpisali aneks h kolektivni pogodbi, če bodo v njem stališča, ki so jih danes dorekli. S tem bi za šest mesecev zamrznili stavko.

"V imenu obeh lahko z zadovoljstvom povem, da smo po dolgotrajnih in zahtevnih pogajanjih uspeli doseči dogovor, za katerega sem prepričana, da je dober za vse strani," je po pogajanjih, ki so se danes začela ob 14. uri, dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Dogovor je po njenih besedah dober predvsem za bolnike, pa tudi za zdravstvene delavce, ki bodo zaradi skrajševanja čakalnih dob, vloženega napora v kakovost storitev in posvečanja več časa bolnikom tudi ustrezno nagrajeni z variabilnim delom plače.

Vladna stran je namreč v četrtek zdravniškim pogajalcem predstavila nov predlog variabilnega nagrajevanja, a brez vsebinskih podrobnosti. Te so sindikatom predložili na današnjih pogajanjih.

"Timi, ki bodo vključeni v ta projekt, bodo lahko nagrajeni z do 25 odstotkov variabilnega dela plače oz. nagrade za uspešnost, če bodo izpolnili določene pogoje oz. bodo dosegali rezultate za povečan obseg dela preko standardov in normativov ter bodo presegali tudi merila, ki so posebej določena za primarno in posebej za sekundarno raven," je pojasnila ministrica.

Med posebna merila za primarno raven so vključili opravljanje hišnih obiskov, izvajanje manjših, srednjih in večjih posegov ter paliativno oskrbo, kar bi po besedah ministrice pomenilo manjši pritisk na čakalne dobe v zdravstvenih ustanovah.

Na sekundarni ravni bodo delavci nagrajeni, če bodo presegali obseg dela, ki ga določajo standardi in normativi, ter za dodatno skrajševanje čakalnih dob. Višina nagrade bo odvisna od tega, za koliko odstotkov bodo uspeli znižati čakalne dobe. Podatke o opravljenem delu bodo analizirali za tri mesece nazaj in nato uspešnim izplačevali nagrado, je pojasnila.

Kot je dodala ministrica, gre za posebni vladni pilotni projekt, ki bo trajal eno leto z možnostjo podaljšanja. Če se bo izkazalo, da so rešitve za nagrajevanje uspešnosti prave, bo vgrajen tudi v zakon o upravljanju in vodenju javnozdravstvenih zavodov.

Za izvajanje projekta, ki ga je ministrica označila kot "mini zdravstveno reformo" je zagotovljenih 36 milijonov evrov, začel pa se bo predvidoma 1. aprila.

Dogovorili so se tudi o drugih stavkovnih zahtevah. Med drugim o novih plačnih razredih za zdravnike specializante, tako da uvrstitev v plačni razred ne bo več odvisna od dolžine trajanja specializacije, temveč od tega, v katerem letu trajanja specializacije je posamezen specializant. Dogovorili so se tudi za uvedbo novega delovnega mesta višji zdravnik specializant. Z nekaterimi dogovori po besedah ministrice rešujejo tudi zobozdravnike in tiste zdravniške profile, kjer specializacija ni predpisana, imajo pa ustrezno licenco.

Kuštrin je dejal, da so se med drugim dogovorili tudi o spremembah pravilnika o kolektivni pogodbi in pravilnika o podjemnem delu, pravilnik o organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva pa bo umaknjen, zaradi česar bodo po njegovih besedah v nekaterih zdravstvenih zavodih morali spremeniti svoje interne pravilnike.

"Danes smo se zelo intenzivno pogajali. Jutri bomo pripravili besedila in jih tudi podpisali," je dejal Kuštrin. Po njegovih napovedih bo vladna stran današnje dogovore v soboto spravila v pisno obliko in jim jih posredovala do 12. ure, nato jih bodo skupaj pogledali in če bo v njih zapisano "tako, kot so se danes dogovorili", sledi podpis. Stavko bi tako zamrznili za šest mesecev.

Kuštrin je dodal, da bodo podpisali aneks h kolektivni pogodbi, kjer bodo zapisana na novo ovrednotena delovna mesta specializantov, višjih zdravnikov in zobozdravnikov z licenco ter višjih specialistov.

V sporazumu pa bodo, kot je poudaril, opredelili tako vladni projekt variabilnega nagrajevanja kot obvezo vlade, da bo v roku šestih mesecev državnemu zboru poslala spremembo zakona o sistemu plač v javnem sektorju.