c S

V Ženevi na mirovnih pogajanjih o Siriji minimalni konsenz

06.03.2017 08:26 Ženeva, 03. marca (STA) - Na mirovnih pogovorih o Siriji, ki v Ženevi potekajo pod pokroviteljstvom Združenih narodov, so po osmih dnevih pogovorov dosegli minimalni konsenz. Predstavniki vladne in opozicijske strani se sicer niso neposredno srečali, a so se strinjali o ustanoviti delovne skupine in nadaljevanju pogajanj. Ocenili so jih kot najuspešnejše do zdaj.

Združeni narodi so si glede pogajanj zadali jasen cilj, obe strani naj bi ob posredovanju odposlanca ZN za Sirijo Staffan de Mistura dosegli dogovor o vladi enotnosti, novi ustavi in razpisu volitev. Na pogovorih so predstavniki sirskega režima vztrajali pri pogovorih o terorizmu. Na prejšnjih srečanjih vpletene strani niso našle skupnega jezika pri premirju in izpustitvi zapornikov.

"Ta krog pogovorov končujemo z jasnim rezultatom. Lahko rečem, da so bili pozitivni," je povedal glavni pogajalec sirskega opozicije Nasr al Hariri, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. "Prvič smo razpravljali o vprašanjih prihodnosti Sirije in politični tranziciji," je dejal de Mistura.

Naslednji pogovori naj bi se začeli marca.

Rusko obrambno ministrstvo je ob tem danes poročalo o uspešnem napredovanju sil sirskega režima v boju proti džihadistični skupini Islamska država v Palmira. Režimske sile sedaj nadzorujejo center mesta, spopadi pa potekajo še na vzhodu mesta. Ključno vlogo pri napredovanju so po navedbah Moskve odigrale ruske zračne sile, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Palmira je od leta 1980 na seznamu Unescove svetovne kulturne dediščine. IS je v mesto vdrlo maja 2015 in z eksplozijami uničila številne zgodovinske stavbe.