c S

Kosovo bo od Srbije zahtevalo vojno odškodnino

06.03.2017 08:17 Priština, 03. marca (STA) - Kosovski premier Isa Mustafa je danes napovedal, da bo Kosovo od Srbije zaradi vojne na Kosovu leta 1999 zahtevalo odškodnino za vojne zločine. Mustafa je poudaril, da je odprtih več vprašanj. Kosovo je samostojnost razglasilo leta 2008. Srbija Kosova še vedno ne priznava kot neodvisne države.

Srbija bi morala po besedah Mustafe Kosovu odpreti arhive, državljanom Kosova pa povrniti denar, ki so ga vložili v srbski sklad za pokojnine in druge ustanove. Ob tem je še dejal, da bi se morala Kosovo in Srbijo dogovoriti o usodi ljudi, ki so izginili med vojno. Izrazil je tudi prepričanje, da sta nekdanja jugoslovanska vojska in policija hranili dokumente o množičnih grobiščih na Kosovem.

Odnosi med Srbijo in Kosovom so se v začetku leta izredno zaostrili, ko je Srbija sredi januarja prvič po 18 letih iz Beograda napotila vlak proti Mitrovici na severu Kosova, kjer živi večina kosovskih Srbov. Vlak je bil odet v srbske nacionalne barve in polepljen z napisom Kosovo je Srbija v 21 jezikih ter poln srbske nacionalne ikonografije. Kosovske oblasti so zaradi vlaka na mejo s Srbijo poslale posebne enote z oklepniki, zaradi česar je srbska stran vlak ustavila v Raški, tik pred mejo s Kosovom, in ga vrnila v Beograd.

Beograd tudi ni zadovoljen z odločitvijo kosovske skupščine, ki je sredi februarja sprejela resolucijo o oboroženih silah, v kateri kosovski poslanci zahtevajo ustanovitev kosovske vojske.